Ceremonija vjenčanja i svadbene svečanosti diljem svijeta pune su raznolikih i životopisnih običaja i protokola koji potječu iz lokalne tradicije. Tijekom godina se mijenjaju ili nestaju te najčešće ostaju samo kao zgodan ritual čije stvarno značenje gubi na važnosti. Na primjer, zasipanje mladenaca rižom na izlasku iz crkve trebalo bi im osigurati plodan brak i mnogo djece, no danas ćemo mladence rado zasipati i papirnim konfetima ili ružinim laticama, koje osiguravaju mnogo bolju fotografiju i manje neugodnosti od riže u frizuri. Slično je i s tradicijom darivanja gostiju. Običaj je na vjenčanjima da mladenci svojim gostima daruju neku sitnicu kao znak zahvalnosti što su uveličali njihov dan vjenčanja. Gotovo svaka kultura ima sličnu tradiciju. To je dio svadbene svečanosti i zadržao se do danas, iako se neprestano mijenja.

Darovanje bombona uzvanicima oduvijek je bila gesta poštovanja i sladak način da im zahvalite na dolasku i dobrim željama. Dar je sadržavao pet tvrdih bombona s bademom u sredini, danas popularno nazivanih konfeti. Po pet za svakog gosta da ih podsjeti kako je život i sladak i gorak te da im prenese pet želja koje im upućuju mladenci: zdravlje, sreću, bogatstvo, djecu i dug život. Iako je ta tradicija pomalo zamrla, darivanje sitnice kao znaka zahvalnosti nikako nije. To mogu biti konfeti, zahvalnice s fotografijom te neki drugi prigodni darovi: ukrasne svijeće, magneti, mirisni sapuni, staklenka meda ili maslinova ulja…

Danas je dar za goste prije svega znak pažnje koji će oni rado ponijeti kući, ali i dio dekora koji će svakako uljepšati i vjenčanje i prostor te pomoći ispričati priču mladenaca. Naime, sve se kasnije odlučujemo za brak, za tradiciju i protokole imamo sve manje volje i vremena, financijski smo neovisniji, sami donosimo odluke koje su u prošlosti za nas donosili roditelji i rodbina, pa vjenčanja postaju sve manje proslave s prijateljima i užom rodbinom… U skladu s tim mnogo više pažnje možemo posvetiti detaljima, dekoru i sitnicama koje će proslavu učiniti drukčijom i nezaboravnom. Dakle, što ćete darovati gostima, u potpunosti ovisi o vama, a danas je izbor stvarno velik. Internet nudi pregršt ideja, pa oni kreativniji mogu i sami izraditi prekrasne originalne poklončiće. Svakako nastojte darovati ono što bi vas veselilo primiti.

Preporučujemo

Sve za vaše vjenčanje