Fotografija: SpinakerGraphics

Kada govorimo o pojmu klasičnog, pa tako i o klasičnom uređenju prostora za svadbenu svečanost, često se stvara slika da je to stil koji je već viđen, uobičajen. Ali ne, taj pojam je više od toga, on sjedinjuje ono najbolje iz svijeta estetike, kulture druženja, pripreme objeda… Svadbene svečanosti su upravo savršene prilike da na svoj način oživite njihovu klasičnu ljepotu jer tako organizirane svečanosti zadovoljavaju visoke kriterije, kako one estetskog tako i gastronomskog doživljaja.

Klasično je lijepo
Odabir mjesta svadbene svečanosti jedan je od važnijih elemenata u ostvarivanju svega zamišljenog oko vjenčanja. Tijekom svadbene svečanosti taj prostor postaje mjesto koje okuplja mladence, njihove obitelji i prijatelje. Postaje mjesto na kojem nastaju lijepi trenuci vrijedni sjećanja. Zato je iznimno važno da odaberete prostor čija vam lokacija odgovara, koji će vam se od prvog trena svidjeti, koji će vas osvojiti svojom atmosferom i mogućnostima. Neki od važnijih elemenata, uz broj uzvanika koji prostor prima, su i njegov izgled, uređenost, mogućnost rasporeda stolova, veličina plesnog podija, osvjetljenje prostora, postojanje terase i predvorja za koktel dobrodošlice.
Ako vam prostor odgovara, započnite detaljne razgovore vezane uz mogućnosti uređenja, odabira oblika stolova, navlaka za stolice… jer svi ti elementi stvaraju konačnu sliku prostora vaše svečanosti, sliku koju će vaši uzvanici vidjeti i zapamtiti već na samom dolasku. I tako nastaje klasična svečanost koja je raskošna, ne po broju stolova ili uzvanika, nego po pažljivo odabranim i pripremljenim elementima svečanosti.

Stolovi, stolovi
Postoje stolovi i stolovi. Kockasti, duguljasti, okrugli… Stol je sam po sebi samo komad namještaja koji u trenu kada se priprema za svadbenu svečanost postaje više od toga. Jer to više nije samo komad namještaja, nego mjesto oko kojeg se okupljaju dragi uzvanici, mjesto koje upućuje na pažnju koju su mladenci posvetili detaljima i gostima. Preporučujemo uređenje stola koje će odisati klasičnim luksuzom. Luksuz ovdje znači odmjeren odabir. Klasično uređen stol je onaj na kojem su svi elementi u skladu sa stilom svečanosti. Stolnjak, platneni ubrusi, podtanjuri, tanjuri, pribor za jelo, doze za začine, čaše, detalji poput cvjetnih dekoracija i svijeća, oznaka mjesta sjedenja, jelovnik, sve to mora pratiti sljedove jela, ritam svečanosti. Stolovi žive sa svečanošću, zato su stil, usklađenost boja i cjelina iznimno važni.

Pribor za jelo
Pribor za jelo postavlja se prema redoslijedu jela, prema planiranom meniju. Ne zaboravite da se uvijek počinje služiti s krajnje vanjskim priborom, a nastavlja onim sljedećim. S desne vanjske strane tanjura prvo se nalazi nož za predjelo, potom žlica pa nož za glavno jelo. S lijeve vanjske strane uz tanjur prvo se nalazi vilica za predjelo, zatim vilica za glavno jelo, pri čemu se razlikuju vilica za meso i vilica za ribu. Iznad tanjura se postavlja pribor za desert.

Čaše i vina
Na svečano postavljenom stolu čaše su obavezan detalj. Postavljaju se s gornje desne strane tanjura, i to čaša za bijelo vino, čaša za crno vino i čaša za vodu. Bonton nalaže da se čaše na stalku uvijek drže za stalak, nikako za balon čaše jer se tako vino u čaši dodatno zagrijava i gubi na kvaliteti okusa. Odabir vina mora biti u skladu s izborom jela vaše svadbene svečanosti. Pri izboru je dobro savjetovati se s iskusnim restoranskim sommelierom koji će, osim kvalitetnog izbora, pomoći vašu svečanost učiniti osobnom i posebnom.

Cvjetne dekoracije
Nezaobilazan su dio vjenčanja i svečanosti. Upravo cvijećem sama svečanost boja se bojama osobnosti, cvijeće je poput pečata stilu svečanosti. Pri izboru cvjetnih dekoracija važno je pripaziti na njihovu veličinu kako bi svi detalji međusobno bili skladni. Posebno su lijepe
cvjetne dekoracije za okrugle stolove, uglavnom okruglog oblika, u formi raskošnih cvjetnih kugli položenih na sam stol ili kao dio cvjetnih kompozicija i visokih svijećnjaka. Ako vam se nameće pitanje koje boje cvijeća odabrati, savjetujemo da odaberete boje koje volite i da se poigrate paletom tonova tih boja. I ne zaboravite na svijeće. U sjaju svijeća skriva se romantika.

Oznake stola i mjesta sjedenja
Mašti nema kraja. To između ostalog potvrđuju brojni mladenci koji u organizaciji svadbene svečanosti mnogo pažnje poklanjaju smještaju svojih dragih uzvanika kako po stolovima, tako i određujući mjesta sjedenja. Oznake su pomoć uzvanicima koji će se tako lakše orijentirati i zauzeti svoje mjesto. Oznake su i čast. Jer posebno je lijepo kada ugledate svoje ime na kartici koja je u skladu s cijelom svadbenom svečanosti. Ako razmišljate o tim detaljima, razmislite i o tome da stolove ne označite brojem, nego nekim simpatičnim nazivom vama posebnim i lijepim. Oznake s imenima uzvanika neka budu ispisane ili otisnute lijepim i čitkim slovima, usklađene po boji i stilu s cijelim vjenčanjem.

Meni karte
Klasičnu ljepotu svečanosti oblikuju detalji. Jedan od detalja su i jelovnici, meni karte, koji se stavljaju na tanjur ili ispred tanjura svakog uzvanika ili se dva do tri menija raspoređuju po svakom stolu. Taj se detalj priprema kako bi vaši uzvanici bili upoznati s onim što se nudi tijekom svečanosti. To su ujedno i mali vodiči čiji izgled možete osmisliti i urediti kako želite, ali svakako neka bude usklađen s ljepotom vaše svečanosti.

Sve za vaše vjenčanje