Čini se da se svaki par koji je prošao kroz proces planiranja vlastitog vjenčanja suočio, barem na tren, s idejom elopement vjenčanja, vjenčanja daleko od svih, na savršenoj lokaciji u društvu odabranice/odabranika srca. Jer taj odabir ujedno briše brojne potrebne odluke, probijanje budgeta, odgode uzrokovane koronavirusom, listu uzvanika… Naravno da postoje parovi koji nisu razmišljali o drugoj opciji već je elopement vjenčanj bilo jedino što žele. I koliko mladence veseli elopement te ideja romantičnog izricanja zavjeta na savršenoj lokaciji bez prisustva velikog broja ljudi, tako ne mora biti i s vašim bližnjima, članovima obitelji prijateljima. Za njih vaša odluka te samo vjenčanje (za koje uglavnom saznaju kada se već dogodilo) može biti neshvatljiva, čudna, može izazvati brojna pitanja. Ali njihova reakcija vas može i iznenaditi – ugodno. A ovo su tri tipične i vrlo izgledne reakcije:

‘Kako ste mogli?!’

Ovo je uglavnom reakcija roditelja nakon što ste im priopćili da ste se vjenčali tajno. I ta je reakcija potpuno shvatljiva. Kako bi se lakše nosili s ovakvim reakcijama savjet je da ih unaprijed predvidite te da roditeljima i najbližem obiteljskom krugu unaprijed i kažete koje su vaše namjere vezane uz samo vjenčanje. Možete ih uključiti u taj minimalni broj uzvanika, možete unaprijed održati zajedničku večeru, zahvaliti im na razumijevanju… jer profesionalci savjetuju da je unaprijed obavijest bolja od naknadnog (neugodnog) iznenađenja. Također izbjegnite objave vezane uz vaše vjenčanje na društvenim mrežama sve do trenutka dok vaš bliski krug nije upoznat s vjenčanjem. A nakon vjenčanja podijelite s njima (ukoliko ih na kraju ipak niste pozvali) u ljepotu čina sklapanja braka daleko do svih.

‘Pa to je savršeno!’

Kada govorimo o profilu parova koji odabiru elopement vjenčanje za istaknuti je da su to parovi u zrelijim godinama, osobe koje sklapaju drugi brak, osobe koje cijene privatnost i nisu od velikih slavlja, veliki putnici… i kada vas kao takve poznaju i vaši prijetlji te članovi obitelji neće biti neugodnih iznaneđenja. Dapače, reakcije su tople, ugodne i pune emocija. Obitelji uglavnom na najavu takvog vjenčanja ili obavijesti po samom vjenčanju reagiraju s razumijevanjem, veseleći se lijepim fotogrfaijama i uspomenama na dan vjenčanja.

‘A kada slavimo?!’

Bez obzira na prvu reakciju, sigurno je da će vas dočekati i ovo pitanje! Jer ljudi koji vas vole i žele s vama u veselju i zajednički obilježiti taj veliki korak u životima dvoje ljudi. Neki će očekivati poziv za kućnu zabavu, drugi ugodan brunch, treći uživanje na zajedničkom roštilju a sve s razlogom – proslave vašeg vjenčanja i osjećaja pripadnosti. I dok svi oni imaju pravo na taj osjećaj i želju za slavljem, na vama je da odlučite hoće li biti slavlja.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIAR Nina Anić / Nina Photo

 

Sve za vaše vjenčanje