Zadnjih nekoliko mjeseci a posebno tjedana potvrdili smo koliko je komunikacija važna, kako kroz proces planiranja vjenčanja tako i u situaciji kada se, ne našom željom, sve počinje mijenjati. Pandemija koronavirusa uzrok je brojnim promjenama i u svijetu vjenčanja, broj odgođeni ali i otkazanih vjenčanja sve je veći. O tome kako komunicirati i kako nastaviti s planiranjem odgođenog vjenčanja razgovarali smo s Martinom Rakić, organizatoricom vjenčanja iz agencije Weddings in Croatia, te stalnom suradnicom Story vjenčanja.

Kada je krajem veljače potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, znali smo da je tijek sezone vjenčanja za 2020. godinu nepovratno izmijenjen. S obzirom da svi naši ovogodišnji mladenci žive u inozemstvu, već smo i prije dolaska virusa u našu zemlju, s njima započeli komunikaciju na tu temu. Svi mi… i organizatori i mladenci i svi dobavljači, našli smo se u situaciji bez presedana. Proživljavamo je sada i nikada više (nadamo se), pa je prirodno i razumljivo da su sve strane ostale zatečene, bez jasnog plana za dalje.

Konkretnu komunikaciju s mladencima započeli smo bez odgađanja, s jasnom preporukom za odgađanje proljetnih vjenčanja na iduću godinu. Nismo htjeli riskirati s pomakom od nekoliko mjeseci s obzirom da ne ovisimo samo o situaciji u Hrvatskoj, nego i u zemljama iz koje dolaze mladenci i njihovi gosti. Svi dobavljači spremno su prihvatili mogućnost odgode, bez dodatnog troška za mladence, a imali smo i velike sreće sa slobodnim terminima na odabranim lokacijama za svadbenu večeru. No, kako je vrijeme odmicalo, postajalo nam je jasno da se u pitanje dovode i vjenčanja planirana za ljetne mjesece. Situacija je i dalje neizvjesna, ali kako bi produbili komunikaciju s našim mladencima odlučili smo se kreirati brošuru po principu pitanja i odgovora gdje smo razradili nekoliko scenarija za ovogodišnja vjenčanja. U video pozivu pokušat ćemo zajednički doći do zaključka, odnosno dogovoriti plan za dalje. Razumljivo je da parovi žele još neko vrijeme pričekati s odgodom, ali ovisimo o slobodnim datumima na njihovoj odabranoj lokaciji, pa su nam tako zadani i rokovi za odluku. Uzimajući u obzir otvaranje granica, letove, potencijalne karantene po ulasku u Hrvatsku… vjerujemo da će i naši mladenci iz srpnja i kolovoza, također odlučiti odgoditi vjenčanje za 2021. godinu.

Putem društvenih mreža i kroz blog postove nastavljamo inspirirati naše parove i pružati im podršku. Sada nije vrijeme za zatišje u komunikaciji, mladenci moraju znati da smo tu za njih. Svi smo zajedno u tome, a zajedno smo jači!

#YourStoryMatters

 

TEKST Martina Rakić / Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Unsplash

Sve za vaše vjenčanje