Siječanjska stanka ostala je za nama, a buđenje prirode najavilo je netom proslavljeno Vincekovo – upozorenje vinogradarima kako valja pristupiti prvim radovima u trsju.

Orezivanje vinograda i voćnjaka pravi je posao za rijetke lijepe dane veljače. Formiranje oblika čokota i voćki važan je korak u usmjeravanju biljke na rast u oblik optimalan za kvalitetne i bogate prinose, a bez nepotrebnog iscrpljivanja biljke. Mnoga su pomagala na raspolaganju vinogradarima i voćarima, koja za svrhu imaju olakšavanje i ubrzavanje ovih zadataka.

Već otprije su poznate ručne škare za orezivanje, prisutne u različitim izvedbama. Ručne škare za posluživanje jednom rukom najčešći su vinogradarski alat. Potrebno je dakako pažljivo ocijeniti težinu zadatka koji se pred alat postavlja. Shodno tome, i brojne izvedbe ovog naoko jednostavnog alata određuju posao kojeg se kanimo latiti: ovisno o trajanju rada škarama ili debljini grane koju odsijecamo, tako biramo i model škara. Kao novitet na našem tržištu predstavljamo vam akumulatorske voćarsko-vinogradarske škare. Tvrtka STIHL ovaj stroj nudi pod imenom ASA 85. To su akumulatorske škare za cjelodnevno profesionalno korištenje u voćarstvu i vinogradarstvu. One su sposobne odsjeći granu i do 45 mm debljine, uz mogućnost četverostupanjskog podešavanja otvora oštrica. Pažljivo i kompetentno rukovanje nezaobilazan su uvjet za sigurno i dugotrajno korištenje ovog alata, ali tada ni rezultati neće izostati.

stihl-asa-85

Ručne škare za posluživanje dvjema rukama također su nezaobilazan alat u voćarstvu. Mnoštvo izvedbi ovog alata sigurno će zadovoljiti i najprobirljivijeg korisnika.

Kresanje grana voćkama često su iscrpljujuć i dugotrajan posao. Zahtijevaju rad na ljestvama, često odlagajne alata i angažiranje većeg broja radnika nego što bismo pomislili. Ovaj posao kudikamo je lakše obaviti uz pomoć motornih kresača visokih grana. Tvrtka STIHL ove kresače nudi u velikom broju različitih inačica ,ovisno o obimu radnih zadataka ili o visini grana koje treba odsijecati. Motorni kresači visokih grana opremljeni su produživim osovinama, koje omogućavaju rad na biranoj visini. Akumulatorske inačice ovog stroja kudikamo su lakše i jednostavnije za korištenje. Također, lišene su buke i ispušnih plinova koje oslobađaju motorni kresači, što ih čini primjenjivima u naseljenim mjestima ili u blizini objekata kao što su bolnice, škole i sl. Korištenjem ovih uređaja znatno olakšavamo i ubrzavamo rad komunalnih službi, i profesionalnih voćara, ali i privatnih korisnika.

Stihl-ht_101

U očekivanju pravog procvata na našim posjedima svaki savjesni vinogradar i voćar pozabaviti će se gore opisanim aktivnostima, uživajući pritom u sunčanim zrakama koje s dolaskom proljeća postaju sve toplije i učinkovitije. A sretnete li se se s nekim opsežnijim poslom na svojem posjedu, potražite savjet kod svojeg STIHL trgovca, jer on svakako ima rješenje koje će vam taj zahvat ubrzati i olakšati.

Sve za vaše vjenčanje