Vikend za nama pamtit ćemo po hvale vrijednoj manifestaciji. U Zagrebu se, na Cvjetnom trgu, održao događaj pod nazivom „Sačuvajmo zdrave dojke“ i to u organizaciji udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta i tjednika Story, a cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki.

Časopis Story već devet godina redovito osvještava čitatelje o važnosti prevencije i borbe za očuvanje zdravlja dojki, pa je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan STORY PINK FEST uz zabavno-edukativni program, ali zbog epidemioloških mjera u manjem obujmu nego prijašnjih godina. Mnogi su s nestrpljenjem čekali i tradicionalnu reviju žena članica udruge P.I.N.K. life koja je ove godine održana na jedinstvenoj lokaciji - krovu Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, u skladu s odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osim dama, ružičastim tepihom prošetao je i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić koji se svake godine odazove ovom događaju. Uspoređujući posljednje statistike, broj umrlih od raka dojke u Hrvatskoj je u padu, ali i dalje svi trebamo zajedno raditi na tome da se broj umrlih maksimalno smanji.

33641

Ovim događanjem Udruga P.I.N.K life obilježila je Europski dan zdravih dojki te educirala građane kako se ispravno samopregledati. Modnu reviju nosile su članice Udruge P.I.N.K. life uz pratnju osoba iz javnog života, a na kraju revije uslijedilo je iznenađenje, kada su pistom prošetali i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Pročelnik za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč, te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu prof.dr.sc. Žarko Rašić. Članicama Udruge podršku su svojim dolaskom dali i izaslanica Ministra branitelja Ana Filko, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljević Rukavina, te specijalist onkologije i radioterapije Davor Kust.

33641

Članice Udruge P.I.N.K. life Blaženka Pohižek, Brankica Crljenko, Ivana Grgurić, Katarina Vukalović, Anđelka Baričević, Lucija Huđek, Gordana Osman, Janja Mitić, Anita Bešić, Vjeka Bračić i Mirela Lovrić Ivandić nosile su modele hrvatskih modnih dizajnera Lei Lou by Aleksandra Dojčinović, Ivone Glavaš Anovi, Hippy Gardena, Ivane Jurić design, Duchess, Etna Maar, Miss Strawberry, De Light, Grete Gudelj, Katarine Mamić i Matije Vuice. Podršku na pisti pružile su im i žene iz javnog života dr. Slobodanka Keleuva, Ivona Glavaš, dr. Andrea Šupe Parun, Vesna Pavković iz dm-a, Hana Tabaković, dr. Zrinka Rendić, Snježana Mehun, Ivana Delač, Iris Pinjuh, Matija Vujica i Iva Leko.

Ovim događanjem upozorili smo na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki. Javnost je potrebno što više informirati jer upravo preventivni pregled može spasiti život. Naše gospođe koje se liječe od karcinoma i ove godine su bile glavne zvijezde, jer ovo je događanje tu za njih. Svakodnevno se trudimo svojim radom im biti podrška u ovoj teškoj borbi, one su naša inspiracija i želja nam je da svi zajedno ustrajemo u osvještavanju javnosti o važnosti preventivnih pregleda“, izjavila je Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.

Na Cvjetnom trgu i sami građani su se uključili u ovu inicijativu i donatorski aspekt projekta gdje su na licu mjesta donirali za rad Udruge no priključili su se i samom projektu "Pink Ribbon" koji magazin Story radi s dm-om, a gdje kupovinom jednog od označenih proizvoda dm donira kunu od prodanog primjerka istog. Na samom eventu, posjetitelji su mogli, a sve u skladu s mjerama koje propisuje HZJZ i Nacionalni stožer, i vidjeti, informirati se te uzeti neke samplove proizvoda koji sudjeluju u prije spomenutom projektu. Osimdizajnerskihartikala lifestyle tjednika Story, prodavalo se ilimitirano izdanje posebnih turbana - svaki zasebno pakiran u teglicu s ružičastom vrpcom rad dizajnerice Alme Premerl Zoko, modne savjetnice, stilistice i dizajnerica, vlasnice modnog brenda ALMAfashion.

33641

Lanac drogerija dm priredio je posebnu smoothie poslasticu pod vodstvom profesionalnog chefa, Nastasje Chiare Petrić, autorice bloga Chiarin tanjurić, voditeljica kuharskog dijela dm-ove emisije Bebeceda, koja je na licu mjesta pripremila nekoliko smoothija. Također su se prezentirali i brendovi koji sa svojim proizvodima sudjeluju u donatorskom projektu PINK RIBONN– gdje se kupovinom označenih proizvoda odvaja kuna u donatorske svrhe za rad udruge PINK life, točnije za kupovinu histeroskopa i daljnje aktivnosti i rad udruge P.I.N.K. life, a to su dm-ovi brendovi alverde i Baleate Melem, Olival, Biobaza, Neva 1918, Nacomi, Dove, Love Beauty and Planet, CL i Bionsen. Ovaj projekt traje tijekom cijelog mjeseca listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke.

Samom akcijom upozorava se na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da je u Hrvatskoj oboljelo 2777 osoba od raka dojke i to 2735 žene i 42 muškarca (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten br. 41, 2019.), a umrlo 789 osoba (izvor: HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u RH u 2018.). Pozitivno je da u usporedbi na predhodnu statistiku broj umrlih je u padu. Udruga P.I.N.K. life ovom akcijom želi potaknuti žene na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima.