U prostoru Storysupercafféa održan je drugi panel u sklopu zdravstveno-edukativnog projekta ‘Majčinstvo nakon 35.’, koji je vodila poznata voditeljica Marijana Batinić.

Vodeći hrvatski lifestyle magazin Storybook u suradnji s najvećom farmaceutskom tvrtkom u regiji PLIVOM i ovog je puta okupio tim stručnjaka koji su govorili o teškoćama vezanim uz začeće. Panel je bio otvoren za sve zainteresirane građane, a o problematici teškoća vezanih uz začeće govorili su dr. sc. Erden Radončić, specijalist ginekologije i porodništva te uži specijalist humane reprodukcije iz zagrebačke Poliklinike Repromed, dr. sc. Lana Škrgatić, specijalist ginekologije i opstetricije u KBC-u Zagreb, Klinici za ženske bolesti i porode, dr. Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije u Rodilištu & Poliklinici Podobnik i doc. Lovorka Brajković, klinička psihologinja i programska voditeljica za zdravstvene programe Centra za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Sirius.

Stručni suradnici, redom ugledni ginekolozi na panelu su istaknuli da trudnoća iznad 35. godine može proteći bez ikakvih komplikacija, a zabrinjava jedino činjenica da se u tim godinama drastično smanjuje broj jajnih stanica zbog čega je i šansa za prirodnim začećem puno manja. No kada priroda zakaže, medicina je toliko napredovala da i tu postoji rješenje. Kada se žena napokon odluči na medicinski pomognutu oplodnju, cijeli proces nije jednostavan i bezbolan, osim zdravstvene, za vrijeme postupka pomognute oplodnje iznimno je važna i psihološka pomoć.

I tvrtka PLIVA je kompanija s velikim udjelom žena na vodećim pozicijama (čak 68%), a može se pohvaliti poslovnom klimom koja njeguje roditeljstvo i stvara okruženje u kojem se svaka žena ili muškarac može poslovno ostvariti uz najvažniju ulogu u životu – ulogu roditelja.

Primjerice Blagica Petrovac Šikić, viša direktorica Ljudskih potencijala u tvrtki Pliva, izjavila je ‘Kako trenutno očekujemo prvo dijete moram priznati da smo i suprug i ja zaista uzbuđeni. Imam sreću pa mi je trudnoća veselje, radim i dobro se nosim s poslovnim i privatnim izazovima. Priprema na promjenu životnog stila nosi veliko uzbuđenje i sreću, no istovremeno postoji i određena neizvjesnost kako u budućnosti uskladiti sve ciljeve, želje i obveze koje sa sobom nosi uspješna karijera i majčinstvo’.

A Romana Šantar, izvršna direktorica TAPI Hrvatska i članica Uprave PLIVE, koja će postati majka po četvrti put istaknula je ‘Ono što bi iz svoje perspektive rekla za majčinstvo nakon 35. je kad se u tim godinama odlučiš roditi dijete, onda je to samo za tebe. Nije više ni zato što to netko očekuje, ni zato što je takav red, a nije ni zato što svi iz tvog društva već imaju djecu, pa je vrijeme i tebi.’

I na ovom panelu odlična tema te korisni savjeti eminentnih stručnjaka privukli su veliki broj posjetitelja, a više informacija o projektu potražite u novom broju magazina Storybook.

Sve za vaše vjenčanje