Velike i slavne modne kuće ostavile su izuzetan trag i u svijetu vjenčane mode, što je dovoljan razlog da se prisjetimo nekih od najposebnijih vjenčanica s potpisom slavne modne kuće Huberta de Givenchyja

Modna kuća Givenchy osnovao je 1952. dizajner Hubert de Givenchy i dan danas je simbol visoke mode. U svojim brojnim kolekcijama svoje mjesto uvijek imaju i modeli vjenčanica u kojima umjetnički direktori kuće Givenchy spajaju najbolje od modnog identiteta samog brenda, umjetnosti  i umijeća stvaranja mode, odabira tkanina i savršene doze luksuza. Pa ne čudi što slavne mladenke s posebnom privrženošću odabiru upravo Givenchy vjenlanice za svoj veliki dan dok sve zaljubljenike u visoku mode oduševljavaju revije i vjenčanice poput one s potpisom Clare Waight Keller u kojoj je u siječnju 2020. Kaia Gerber prošetala pistom pariškog tjedna visoke mode. Krenimo u šetnju kroz nezaboravne priče s potpisom Givenchy.

Kaia Gerber i Givenchy

Givenchy i Audrey Hepburn, 1969.

Velik dizajner Hubert de Givenchy osobno je izradio bjenčanicu za vjenčanjeslavne glumice i Andrea Dottija. Glumica i dizajner uspješno su surađivali na filmu iz  1957. filmu Funny Face, u kojem je glumica zabljesnula u sada već legendarnoj vjenčanici. Za razliku od filmske stvarana vjenčanica bila je mini a nosila ju je upotpunjenu ne velom već maramom!

Givenchy i Kim Kardashian, 2014.

Savršen model i primjer vječne Givenchy Haute Couture vjenčanice odabrala je Kim Kardashian za vjenčanje s Kanye Westom u Italiji. Tadašnji kretaivni direktor Ricardo Tisci, bliski prijatelj obitelji, zdušno je stvorio vjenčanicu dugih rukava, od čipke u nježnoj bež boji. Oblik haljine te detalji godili su figuri mladenke a od detalja posebno se pamti raskošni, dugi veo.

Givenchy i vojvotkinja od Sussexa, 2018.

Vjenčanje ali i vjenčanica za pamćenje. Dizajnerica ove haljine je Clare Waight Keller koja je u  vrijeme vjenčanja radila kao art director za francusku modnu kuću Givenchy (na toj je poziciji bila do početka travnja 2020.) a koja je na drugu godišnjicu vjenčanja izjavila: “Toliko je emocija prolazilo kroz mene u mjesecima koji su prethodili velikom danu.” A danas se na ovu slavnu vjenčanicu s bateau izrezom oko vrata i 3/4 rukavima, gleda kao na nevjerovatno jednostavnu haljina za tako veličanstvenu priliku, ali i na kao pojam stilske klasike svevremenske ljepote.

“Izrada vjenčanice je jedan od najčarobnijih trenutaka u radu svakog dizajnera, a to što sam i ženski dizajner dalo je poprilično emocija kroz sam proces rada i otkrivanja osjećaja maldenke. Dizajn i izrada vjenčanice budi jedinstvenu točku u vama, baš kao kada sam se pripremala za svoje vjenčanje prije 20 godina; prisjetiš se svakog trenutka tako jasno, svakog detalaj i svake odluke. Kroz puno trenutaka ti hvataš ideju o svojoj vjenčanici…” napisala je Keller. Sati razgovora i istraživanja za rezultat daju haljinu. Čistoća i jednostavnost bili su osnovni elementi, a važan dio ove modne priče su i 53 cvjetna motiva, simbola Commonwealtha, koji su odabrani da kako bi poveli svijet na putovanje kroz ceremoniju a ujedno su provukli i trag povijesti Givenchy kuće ovjekovječene u bezvremenskoj ljepoti za koju sam znala da ona želi dosegnuti. Bio je to snažan znak, onaj koji je objedinio sve važno za ovu prigodu, elemnt osobne ceremonije i odraz želja mlade i mladog, a sve ujedinjeno kako bi povezalo, tako originalno i velikodušno.” u emotivnom tekstu napisala je Clare Waight Keller.

Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja i same je Meghan Markle dala izjavu u suradnji s Keller. “Ja sam imala vrlo čistu viziju kakvu haljinu želim za taj dan. U suradnji s Clare bilo je divno što je u potpunosti poštivala što sam željela i što je to viziju i oživjela.”

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia

Sve za vaše vjenčanje