Bez obzira li je ova vjenčanica baš ona koja vam se sviđa ona je i dalje jedna od onih koje se pamte

Vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle održalo se 19. svibnja 2018. u kapeli svetog Georgea u dvorcu Windsor u Velikoj Britaniji. Sunčan i pomalo vjetrovit dan te brojni slavni uzvanici bili su kulisa vjenčanju iz snova, a trenutak kada je mlada izašla iz automobila pred crkvom te na stepenicama pokazala vjenčanicu i raskošni veo bio je trenutak za pamćenje, onaj koji su brojni zaljubljenici u modu i kraljevska vjenčanja jedva dočekali. Je li vas oduševila ili razočarala danas je možda manje važno ali je uvijek zanimljivo znati više o samom procesu nastajanja tako važne vjenčanice. Dizajnerica ove haljine je Clare Waight Keller. U to je vrijeme radila kao art director za francusku modnu kuću Givenchy (na toj je poziciji bila do početka travnja 2020.) i prošle godine, na drugu godišnjicu vjenčanja slavnog para je otkrila na Instagram profilu neke od zanimljivosti vezanih uz izradu kraljevske vjenčanice: “Toliko je emocija prolazilo kroz mene u mjesecima koji su prethodili velikom danu.” A danas se na ovu slavnu vjenčanicu s bateau izrezom oko vrata i 3/4 rukavima, gleda kao na nevjerovatno jednostavnu haljina za tako veličanstvenu priliku, ali i na kao pojam stilske klasike svevremenske ljepote.

“Izrada vjenčanice je jedan od najčarobnijih trenutaka u radu svakog dizajnera, a to što sam i ženski dizajner dalo je poprilično emocija kroz sam proces rada i otkrivanja osjećaja maldenke. Dizajn i izrada vjenčanice budi jedinstvenu točku u vama, baš kao kada sam se pripremala za svoje vjenčanje prije 20 godina; prisjetiš se svakog trenutka tako jasno, svakog detalaj i svake odluke. Kroz puno trenutaka ti hvataš ideju o svojoj vjenčanici…” napisala je Keller. Sati razgovora i istraživanja za rezultat daju haljinu. Čistoća i jednostavnost bili su osnovni elementi, a važan dio ove modne priče su i 53 cvjetna motiva, simbola Commonwealtha, koji su odabrani da kako bi poveli svijet na putovanje kroz ceremoniju a ujedno su provukli i trag povijesti Givenchy kuće ovjekovječene u bezvremenskoj ljepoti za koju sam znala da ona želi dosegnuti. Bio je to snažan znak, onaj koji je objedinio sve važno za ovu prigodu, elemnt osobne ceremonije i odraz želja mlade i mladog, a sve ujedinjeno kako bi povezalo, tako originalno i velikodušno.” u emotivnom tekstu napisala je Clare Waight Keller.

I dok je haljina na prvi pogled bila jednostavna, ona je bila predmet pun skrivenih sentimentalnih značenja. Njezin je veo bio izvezen elementima Commonwealtha ali i motivima makova Kalifornije, rodne države Meghan Markle, a unutar haljine nalazio se i komadić plave tkanine s haljine koju je Meghan Markle odjenula za prvi izlazak s princom Harryjem.

Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja i same je Meghan Markle dala izjavu u suradnji s Keller. “Ja sam imala vrlo čistu viziju kakvu haljinu želim za taj dan. U suradnji s Clare bilo je divno što je u potpunosti poštivala što sam željela i što je to viziju i oživjela.”

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Profimedia / Instagram

Sve za vaše vjenčanje