Ovalni safir plave boje, okružen sa 14 dijamantnih kamenčića i bazom od bijelog zlata, čija se vrijednost procjenjuje na pola milijuna dolara, najjednostavniji je opis prstena o kojem se opet priča! A sve to zahvaljujući četvrtoj sezoni popularne netflixove serije “The Crown”. Jer to je zaručnički prsten princeze Diane. Princ Charles i lady Diana Spencer zaručili su se veljači 1981. U seriji taj sje čin uprizoren u raskošnoj dvorani unutar Burghley House, koja je savršenim dekorima pružila divnu asocijaciju na unutrašnjost dvorca Windsor. Scena je oblikovana prema podacima iz vrlog detaljnog istraživanja i čini se nije daleko od stvarnog događaja.

U seriji kraljica mladoj Diani predstavlja “kutiju rijetkih i posebnih slastica”, kutiju čiji su sadržaj bili raskošni zaručnički prstenu u vlasništvu kraljevske obitelji te draguljarske kuće. Kraljevski draguljar i direktor kuće luksuznog nakita Garrard, William Summers, predstavio je svaki prsten a posebna je scena kada Diana kao konačni odabir odabire prsten s velikim plavim safirom. Još uvijek nije sigurno koji je bio razlog odabira baš ovog prstena, zato što je bio najveći, zato što se slagao s bojom očiju ili zato što je Dianu ovaj prsten podsjećao na majčin zaručnički prsten.

Princ Charles i Lady Diana Spencer

Bio je to prsten koji je lady Di često nosila, te prsten koji je tri desetljeća nakon njezinih zaruka, opet zasjao. Naime tim je prstenom princ William zaprosio Kate Middleton, danas vojvotkinju od Cambridgea.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Profimedia

Sve za vaše vjenčanje