Vjenčano prstenje je simbol ljubavi i odanosti, a odabrati savršeni prsten nije lak posao. Jer da bi prsten postao vaš mora zadovoljiti brojne uvjete, od dizajna, dojma, boje, oblika; ali osnova svega je ipak metal od kojeg je izrađen. Zlato, platina, paladij, titan, tungsten, srebro… plemeniti su metali koji mogu biti i vaš izbor.

Zlato

Uglavnom ovaj je plemeniti metal prvi odabir u svijetu vjenčanog prstenja. Razlikujemo bijelo zlato, ružičasto zlato i naravno žuto zlato, a popularnost zlata leži i u tome što se odlično dizajnira te što ima dugovječnu vrijednost. Čisto zlato se podrazumijeva svo zlato označeno kao 24 karatno. Zbog mekoće kombinira se s drugim metalima koji prstenu daju na čvrstoći i boji. Zlato koje biramo uglavnom ima 14 do 18 karata.

Platina

Poznata i kao jedan od metala kojeg nema u zanačajnijim količinama platina je i danas luksuzni izbor. Ali također je jedan od najtvrđih plemenitih metala. Odličan je odabir za prstenje s dragim kamenjem jer ih odlično drži i čuva. Vrlo je izdržljiv materijal, ne mijenja boju, lako se polira.

Paladij

Ovaj metal nije izdržljiv kao platina ali sjaji sličnim sjajem i odličan je odabir za osobe koje žele prsten sjaja poput ogledala. Lagan je materijal i ugodan za nošenje, ne izaziva alergije. Neodstatak je što je podložan grebanju te nije pogodan za promjene u veličini.

Srebro

Jeadn od najdugovječnijih metala u proizvodnji nakita, danas ujedno i najpristupačniji cijenom. Srebro kao materijal je mekan pa se kombinira s bakrom ili drugim metalima. Zbog mekoće lako se može oštetiti i potrebno je često poliranje i čišćenje.

Titanium

Ovom metalu raste popularnost posebice u izradi nakita za muškarce. Izuzetno čvrst ali lagan za nošenje, otporan je i na ogrebotine. Nedostatak mi je što se npr. prsten ne može povećati ili smanjiti pa je važno odabrati savršeno točnu veličinu.

Tungsten

Jedan od najotpornijih metala, čak 4 puta čvršći od titana. Privlači i cijenom, a svoju je revoluciju doživi od kada se sredinom ’90. koristi za izradu žarulja. Odlično se održava ali je važno paziti da ne padne na tvrdu površinu jer bi se mogao oštetiti. Upravo zbog svoje čvrstoće ne dozvoljava preinake i popravke.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Story vjenčanja press / Zlatarna Celje

Sve za vaše vjenčanje