Vjenčanica Lady Di jedna je od onih koje se pamte, ona koja je kako na dan vjenčanja tako i desetljećima nakon tog događaja primjer modne smjelosti, spoja trendova vremena i tradicije

Uz nedavno najavu novog filma pod nazivom Spencer u kojem glavnu ulogu, onu Lady Di glumi Kristen Stewart nemoguće je ne osjetiti uzbuđenje što ćemo početkom studenog 2021. imati novu priliku za “druženje” s lijepom princezom, koja je bez obzira na tragičan kraj života ostavila impresivan trag u kraljevskoj obitelji, te udarila modni pečat kako vremenu u kojem je živjela tako i desetljećima nakon. I dok s nestrpljenjem iščekujemo novu ekranizaciju njezinog lika prisjećamo se dana vjenčanja i vjenčanice za pamćenje.

Dvadesetogodišnja Diana i tridesetdvogodišnji Chareles vjenčali su se 29. srpnja 1981. godine i taj je dan u Velikoj Britaniji bio određen ako državni praznik. Lady Diana Spencer u pratnji oca došla je pred katedralu St. Paula, na vjenčanje koje je pratilo 3500 uzvanika, među kojima svi predsatvnici kraljevskih obitelji Europe, slavne osobe te predsjednici država i izlasnici vlada, te 750 miliona ljudi preko tv prijenosa. Vjenčanje se održalo samo pet mjeseci nakon zaruka, i nakon samo 13 zajedničkih susreta.

Vjenčanica princeze Diane postala je jedna od najslavnijih haljina svih vremena te haljina koja skriva i neke od tajni. Dizajnirali su je David i Elizabeth Emanule, mladi dizajnerski i bračni par, koji se u trenu našao pod okom javnosti zahvaljujući ovoj haljini. Dizajnerica je izjavila da je Diana, bez obzira na njenu mladost, znala što želi, pa je tako u pojasu imala ušivenu dijamantnu potkovicu kao simbol sreće. Ona je zahtijevala puf rukave, svilu, povlaku od sedam metara, starinsku čipku vezenu perlicama. Za izradu koristilo se 10000 komada bisernih perli! Cipele je izradio postolar Clive Shilton. Bile su to mokasine od satena i čipke, s niskom potpeticom urešene s 500 perlica, te detaljem inicijala, slova C & D ispod pete.

Velška princeza, znana kao Diana, princeza od Walesa ili Lady Di te prva supruga Charlesa, princa od Walesa, preminula je od posljedica prometne nesreće 31. kolovoza 1997.

 

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia

Sve za vaše vjenčanje