Njega, njega i njega – osnova je i ljepote vaših noktiju

Bez obzira na godišnje doba, visoke temperature ili hladne dane, njegovani nokti su uvijek ‘in’, a njihovo održavanje ne mora biti tako komplicirano kao što se ponekad čini. Kako bi rasli dugi, čvrsti i zdravi, važna je adekvatna briga o njima, a nju možemo održavati u salonu, ali i kod kuće, s 5 jednostavnih koraka:

Hidratacija

Kao i kada govorimo o njezi kože lica, kada se radi o koži oko noktiju, ključna je hidratacija – iznutra i izvana. Kreme za ruke, ali i ulje za zanoktice – specijalizirana ulja, ali i prirodno od jojobe – hranit će kožu i nokte.

Meka rašpica

Kada govorimo o turpijanju ili rašpanju noktiju, bitno je čime i kako. Iako su metalne ili staklene rašpice jako efikasne, za nokte su najbolje ‘mekše’ rašpice koje će nježnije oblikovati vrhove i površinu noktiju i spriječiti listanje ili pucanje nokta. Na umu trebamo imati i da uvijek treba brusiti dugim pokretima u jednom smjeru, a ne lijevo-desno.

Uklanjanje laka

Odstranjivanje gela ili trajnog laka uvijek je najbolje napraviti profesionalno u salonu, kako ne bismo oštetile nokte eksperimentalnim pokušajima, a obične lakove možemo ‘skinuti’ i kod kuće. Usprkos uvriježenom nazivu, odstranjivači laka za nokte trebali bi biti bez acetona kako bi bili što blaži prema noktima.

Lakovi za nokte

Na tržištu se unazad nekoliko godina javlja sve više lakova za nokte koji ne sadrže kemikalije štetne našem organizmu i okolišu. Formule bez formaldehida, ftalata i toluenea sve su popularnije, iz očitih razloga, te imaju široku paletu boja. S obzirom da toksični sastojci u lakovima za nokte mogu uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju, pa i teže zdravstvene probleme, biranjem nove generacije lakova za nokte koji ne sadrže otrovne kemikalije pogodujemo ne samo zdravijim noktima već i cijelom organizmu.

Prehrana

Pomalo predvidivo, ali zdravlje organizma i njegovih pojedinih dijelova počinje zdravom prehranom. Pijenje vode i smanjenje unosa alkohola, konzumiranje raznolikog i raznobojnog voća i povrća, orašasti plodovi, jaja, avokado i batat pridonose rastu zdravih i čvrstih noktiju.

 

Tekst Kristina Stakor/elle.hr

Fotografija Profimedia

Sve za vaše vjenčanje