Mirisna obljetnica pripada i više nego poznatom Chanel N°5 koji i dan danas osvaja mirisom, pričom, bočicom…

Davne 1921. Gabrielle Coco Chanel promijenila je povijest parfema i to kreacijom mirisa Chanel N°5, a zanimljivo je da je upravo njezin prvi parfem i prvi koji je i dobio ime. Umjesto klasičnih cvjetnih nota, ovaj je parfem osvojio kombinacijom. Za N°5, Ernest Beaux kombinirao je najfinije prirodne sastojke sa sintetičkim molekulama nazvanim aldehidi, novima za ono vrijeme. N°5 je neusporediv s ostalim mirisima i nije u skladu s pravilima, čime je Chanel N°5, postao je prijelomna točka koja označava revoluciju i početak modernog doba parfema.

Za parfem je Chanel dizajnirala minimalistički flakon koji ističe boju parfema, a podsjeća na pljosku. Njegova radikalna jednostavnost odražava duh razdoblja avangarde, a kroz povijest taj je dizajn ostao relativno nepromijenjen.

Na vrhuncu slave, Gabrielle Chanel je 1937. postala i prva žena kao zaštitno lice vlastita parfema – poziravši ispred kamina u hotelu Ritz Françoisu Kollaru za reklamu u Harper’s Bazaaru.

15 godina kasnije Marilyn Monroe naglasila je Chanelov kultni status rečenicom da u krevetu ne nosi ništa ‘osim par kapi N°5’, koja se pamti i danas.

Eru ambasadorica brenda započeo je šezdesetih je godina Jacques Helleu, umjetnički direktor za CHANEL Fragrances do 2007. godine. Odabrao je neke od najljepših žena na svijetu i pozvao najveća imena fotografije i filma da zabilježe njihovu ljepotu za kampanje koje su ušle u povijest. Kroz desetljeća, N°5 predstavljale su neke od najlegendarnijih glumica, uključujući Ali MacGraw, Lauren Hutton, Catherine Deneuve i Nicole Kidman. Pozirale su pred poznatim fotografima kao što su Richard Avedon i Patrick Demarchelier te snimane pod vodstvom renomiranih redatelja poput Helmuta Newtona, Ridleyja Scotta i Baza Luhrmanna.

 

Ali Mac Graw
Lauren Hutton
Catherine Deneuve
Carole Bouquet
Nicole Kidman
Marion Cotillard

Trojica parfumera koji su naslijedili Ernesta Beauxa imaju zajedničku dužnost – zaštititi legendarni miris kuće. Poput baklje, tajna formula N°5 prenesena je na Henrija Roberta, Jacquesa Polgea i sada Oliviera Polgea. Njegova je odgovornost nadgledati izvor sirovina koje ulaze u kultni miris i osigurati njihovu kvalitetu. Od žetve do metode ekstrakcije, Olivier Polge provodi svaki korak ovog mukotrpnog procesa koji nastaje sastavni dio njegovog svakodnevnog rada, u partnerstvu sa CHANEL-ovim Laboratorijom za stvaranje mirisa i razvoj, što osigurava da proizvodnja N°5 ostane izvanredna iz godine u godinu.

Fotografije Chanel press

Sve za vaše vjenčanje