Najposebniji dio magazina Story vjenčanja zasigurno su priče o stvarnim vjenčanjima, one koje nam na donose mladenke, kume, organizatori vjenčanja; priče prožete osjećajima i jedinstvenim uspomenama. Ovo je priča o vjenčanju s pogledom za pamćenje, a priču je napisala mladenka Danijela Wiese. Divne fotografije potpisuje Maja Jokić

Tjedan dana prije Valentinova Daniel me zaprosio na vrhu Trump Towera u New Yorku. Bili smo potpuno sami. Budući da se nad gradom nadvila strašna magla, u posljednjem je trenutku otkazao fotografa jer nije bio siguran da će moći izvesti ono što je planirao u takvim uvjetima. Ali za mene je to bila savršena prosidba, upravo zato što nije bilo nikoga osim nas dvoje.

Vjenčanje smo počeli planirati dva mjeseca poslije, a iako živimo u Njemačkoj, odmah smo znali da se želimo vjenčati u Hrvatskoj. Odlučili smo se za lokaciju na kojoj provodimo ljetni odmor jer smo se željeli osjećati ugodno i opušteno, a to je moguće samo na mjestu koje dobro poznajemo. Tako da je naš prvi izbor bila Baška Voda, nadomak Brela. Odabrali smo rustikalan restoran s kojeg se pruža fantastičan pogled na Brač i Hvar, praktički uklesan u Bikovo. Iako vrlo jednostavna i nimalo elegantna, ta je konoba bila idealna za nas, kao i njezina terasa. Bili smo na nekoliko vjenčanja naših prijatelja te smo željeli izbjeći klasične restorane i dvorane za vjenčanja. Htjeli smo romantičnu šarmantnu lokaciju s autentičnim obilježjima. Osim toga, željeli smo da naši gosti dožive autentičnu Dalmaciju. To je mjesto poslužilo kao savršena baza za boho i vintage stil dekoracija kakav sam zamislila.

Najvažnije nam je bilo prirediti vjenčanje koje priča našu priču te je u skladu s našim stilom i načinom života. Bilo nam je važno i da svi elementi – od dekoracija do hrane, fotografa i glazbe – budu na razini, a sve to počelo je pravim odabirom organizatora. Iva i Martina iz agencije Weddings in Croatia osigurale su nam vrhunske partnere koji su, svaki na svoj način, pridonijeli našem vjenčanju intimnom i ugodnom atmosferom. Pri dekoriranju ostavili smo drvene stolove i klupe iz konobe te smo odlučili da ih nećemo prekrivati stolnjakom. Centar stola bio je ukrašen tkaninom, zelenilom i cvijećem, a na ubrusu svakoga gosta bila je oznaka s njegovim imenom. Nad cijelom terasom protezale su se žaruljice koje su, uz svijeće, osigurale romantično osvjetljenje. Htjeli smo i sami na neki način kreativno pridonijeti izgledu vjenčanja pa smo za dame pripremili vrećice s lavandom, a za njihovu pratnju šljivovicu. Ne moram posebno naglašavati da su naši prijatelji iz Njemačke bili oduševljeni! Osim tradicionalnog dara, želja nam je bila da gosti dožive i naš ples te glazbu. Naši su glazbenici (mandolina, gitara i harmonika) nakon ceremonije zasvirali kolo, ono tradicionalno iz moje rodne Slavonije.

Ipak, za nas je bio najvažniji jedan detalj. Prikupili smo vlastite fotografije snimljene tijekom posljednjih 15 godina, ali i fotografije naših gostiju koje smo u prekrasnim okvirima ovjesili na zidu kamene konobe. Ne znam razmišljaju li tako sve mladenke, ali meni je naša vjenčana torta bila najbolja koju sam ikada kušala. Izabrali smo takozvanu semi naked tortu na dva kata koja je bila ukrašena jednakim cvjetovima kakvi su bili i u dekoracijama, ali i ukrasom s našim imenima. Htjeli smo da gosti imaju veći izbor deserta, za svačiji ukus, pa smo se odlučili i za popularni stol s raznim slasticama. Nažalost, nismo ih uspjeli sve kušati jer je tradicionalna dalmatinska večera bila obilna i odlična.

Svim mladencima savjetujemo da planiraju i realiziraju vjenčanje onako kako sami žele te da ne prihvaćaju dobronamjerne savjete ako oni nisu u skladu s njihovim zamislima i načinom promišljanja o konačnom izgledu vjenčanja. Osim toga, važno je naglasiti da sve određuje budžet. Ako ste odredili tu važnu stavku, možete početi planirati. No ne zaboravite dodati i „zlatnu” rezervu jer sigurno će vam trebati.

Tekst Danijela Wiese

Fotografije Maja Jokić

Organizacija vjenčanja Weddings In Croatia

Sve za vaše vjenčanje