Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj proteklog je vikenda organiziralo akciju čišćenja uvale Duboka na otoku Čiovu, u kojoj je skupljeno više od pola tone smeća

Svake godine milijuni tona smeća završe u oceanima s izravnim i smrtonosnim učinkom na divlje životinje, uključujući morske ptice, kitove, ribe i beskralježnjake, kao i koralje. Zagađenje mora na kopnu jedan je od glavnih pokretača iscrpljivanja morske biološke raznolikosti. Zbog toga EU svake godine organizira kampanju #EUBeachCleanUp čiji je cilj podizanje svijesti građana da daju svoj doprinos smanjenju onečišćenja naših mora i oceana.

Volonteri inicijative Čisteći medvjedići

 

Ono što je započelo kao simbolična gesta u nekoliko zemalja, s nekoliko volontera, sada je postalo globalni pokret koji uključuje stotine ljudi i prikuplja tone otpada na plažama, rijekama i jezerima diljem svijeta, dosegnuvši više od 80 zemalja. Stoga je i ove godine Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s poznatom youtubericom pod nazivom Debela Barbara, entuzijastkinjom u borbi protiv zagađenja okoliša i volonterima Čisteći medvjedići organiziralo akciju čišćenja uvale Duboka na otoku Čiovu.

Vrijedni volonteri uspjeli su skupiti 580 kilograma smeća, plastike i raznog otpada kako bi pomogli u smanjenju onečišćenja plaža i mora te uvalu Duboka učinili ljepšom i čišćom. Umjetnički i volonterski doprinos dala je i trogirska umjetnica Lucija Rilov koja se priključila akciji. Zanimljivo je istaknuti da su zaštitna lica kampanje dobroćudni plavi patuljci Štrumpfovi zato što više od 60 godina prenose univerzalne vrijednosti poput solidarnosti, hrabrosti, tolerancije, rada, poštovanja prirode i okoliša.

Youtuberica Debela Barbara s Duškom i Lucijom Rilov
Više od pola tone smeća prikupljeno je akcijom EuBeachCleanup

Do 2025. godine sve države članice UN-a obvezuju se spriječiti i znatno smanjiti onečišćenje mora, uključujući morski otpad i onečišćenje hranjivim tvarima, a ovakve hvalevrijedne akcije poticaj su za sve građane da se aktivno uključe u borbu protiv klimatskih promjena kako bismo mogli uživati u čistom okolišu bez smeća.

Fotografije: Jadran Babić

Sve za vaše vjenčanje