Znate li od kuda dolazi pojam medeni mjesec? U davna vremena brojni brakovi započinjali su otmicom djevojke, a ne izborom oka i srca. Muškarac bi jednostavno odabrao slobodnu djevojku koju bi u dobro organiziranoj akciji oteo iz njezinog doma pa bi se mjesec dana skrivali na tajnom mjestu od njezine obitelji i bijesnih rođaka. I dok je mjesec prolazio kroz sve svoje četiri faze mladi bračni par uživao je u piću dobivenom od meda. Legenda kaže da je tako nastao pojam honeymoon, medeni mjesec.

Još su Teutonci održavali vjenčanja isključivo u doba punog mjeseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su se povlačili te napuštali obitelj i prijatelje do sljedećeg punog mjeseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja.U srednjem vijeku med (engl. honey) je simbolizirao život bez gorčine i slatkoću braka – govorilo se da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mjesec, da sve što je lijepo kratko traje i da stoga treba znati uživati. Također, u prvom mjesecu iza sklapanja braka ispijala se medovina jer je med simbolizirao plodnost i sreću, a upravo to su mladenci željeli jedno drugome, kako u prvim danima braka tako i za sve godine pred njima!

Honeymoon za hedoniste

Sjever Španjolske, gradovi Bilbao, Oviedo, San Sebastian i Pamplona, te vinska regija La Rioja neodoljivo privlače prirodnim ljepotama, arhitekturom i lifestylom, ali i više nego odličnim doživljajem hrane i vina. Ondje vas očekuju neki od najboljih svjetskih restorana, ali i odlična ponuda koja spaja tradiciju i najbolje od food trendova.

Honeymoon za avanturiste

Birajte Portugal, birajte Comportu, mjesto koje s pravom nazivaju Hamptons Portugala. Tu vas na pješčanim dinama očekuju veličanstvene vile svjetskih dizajnerskih imena, duge pješčane plaže idealne za odmor, ali i brojne sportove, od kojih posebno privlači daskanje na valovima. Pridružite se domaćima u ribolovu te nazdravite uz vrhunske pjenušce.

Honeymoon za romantičare

Hrvatska je i ove sezone nezaobilazno odredište za bračna putovanja, no što posjetiti i vidjeti? Svakako našu predivnu obalu, Split, dalmatinske otoke te neodoljivi Dubrovnik, kao stvoren za romantičare. Uz lijepe plaže, bogatu povijest, vrhunsku hranu i vina na svoje će doći i svi obožavatelji serije “Igra prijestolja” obilazeći filmske lokacije.

Honeymoon za umjetnike

Italija i Siena vas očekuju! Jer Siena je grad koji možemo opisati kao golemi muzej na otvorenom, grad koji privlači zelenim, crvenim i bijelim fasadama, građevinama koje pričaju dugu povijest, ali i ugodnim uličnim kafićima i restoranima. Duomo, Piazza del Campo, Palazzo Publico, Torre del Mangia samo su neke znamenitosti koje ćete pamtiti još dugo nakon medenog mjeseca.

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia

Sve za vaše vjenčanje