Dan vjenčanja princa i vojvotkinje u Velikoj Britaniji bio je proglašen praznikom

Kraljevska vjenčanja uvijek su posebna, a vjenčanja engleske kraljevske obitelji još posebnija. Zato se i nakon deset godina od vjenčanja princa Williama i vojvotkinje Kate rado prisjećamo vjenčanja zbog kojeg je u Velikoj Britaniji taj dan bio proglašen praznikom. Vjenčanje je preko malih ekrana pratilo je nevjerojatne tri milijarde ljudi, a preko interneta oko 70 milijuna gledatelja. Deset godina je prošlo od spektakularnog kraljevskog vjenčanja u raskošnoj Westminster Abbey, vjenčanja održanog ispred brojnih slavnih uzvanika i pripadnika aristokratskih obitelji. Njihov poljubac na balkonu Buckinghamske palače jedan je od nazboravnih detalja, baš kao i vjenčanica Kate Middletone s potpisom engleske dizajnerice Sarah Burton, kojom je vojvotkinja zadala novi smjer i u vjenčanoj modi, do toga da su najbliži svjedoci vjenčanju para bili princ Harry i Pippa Middletone, sestra vojvotkinje od Cambridgea.

Iako su u braku 10 godina, zanimljivo je prisjetiti se da je  od njihovog poznanstva prošlo čak 20 godina. Par se upoznao kao studenti St. Andrewsa. Sjećanja na njihove početke podsjećaju i kako se Kate osjećala pri upoznavanju:’Zapravo mislim da sam pocrvenjela kada sam ga upoznala i osjećala sam se jako sramežljivo’. Oboje su, za vrijeme upoznavanja, imali druge partnere, a potom su bili samo dobri prijatelji. Zaručili su se 20. listopada 2010. godine, a sretnu vijest javnosti su obznanili 3. studenog. U braku su dobili danas sedmogodišnjeg princa Georgea, petogodišnju princezu Charlotte i trogodišnjeg princa Louisa.

A ovu je važnu godišnjicu par obilježio spontanim fotografijama na kojima se lijepo ističe i čarobni zaručnički prsten koji je princ William poklonio Kate.

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia

Sve za vaše vjenčanje