Stava smo da je svaki dan idealan za mala slavlja ali iskreno se veselimo prigodama u kojima je posebna čast otvoriti bocu pjenušca. Posebice onog s hrvatskom etiketom jer došlo je vrijeme za premijeru i to onu pjenušaca Morena Degrassija

Vinoljupci zasigurno znaju da je Moreno Degrassi jedan od začetnika revolucije istarskog vinarstva, ali bez obzira koliko ste vrsni poznavatelj vinske scene ovu vijest ne smijete propustiti jer gospodin Degrassi po prvi se put na tržištu pojavljuje s pjenušcem, i to ne jednim, nego četiri – LilithLa Vie En RoséFerné Blanc de Blancs i Ferné Riserva Blanc de Blanc.

Pjenušci zapravo i nisu novost u mojoj vinariji. Radimo ih od 1996. godine kad su se na tržištu prvi puta pojavile etiketirane butelje mirnih vina s imenom vinarije Degrassi. Ali, pjenušci su dosad stajali u podrumu (bilo ih je i do 1000 boca godišnje) i otvarali smo ih privatno, jer uvijek je nekoliko boca bilo u hladnjaku. Kušali su ih i u njima uživali moji prijatelji i poznavaoci vina koji su došli u vinariju, imali želje i strpljenja probati mnoštvo etiketa, a potom i kušati naš pjenušac koji se uvijek u društvu otvarao bilo sabljom, pod vodom ili na neki drugi način. Ovo je prva godina da boce degoržiramo i etiketiramo za naše kupce i ljubitelje vina“, rekao je Moreno Degrassi.

Prvi pjenušac namijenjen za plasiranje na tržište je La Vie En Rosé. „Napravili smo ga od rosea, od berbe terana i refoška 2017. godine, sorata grožđa koje u startu imaju veću kiselinu i odlična su baza za pripremiti pjenušavo vino, bez da se odradi malolaktika.“ – ispričao je Moreno Degrassio svom prvom pjenušcu koji će imati priliku kušati šira publika.

Iduće su godine, s namjerom da naprave dobar pjenušac, u berbu crnog pinota i chardonnayja išli ranije, kad su kiseline više. Tako je nastao Lilith koji sadrži 85% pinota crnog i 15% chardonnayja, dok Ferné Blanc de Blancsi Ferné Riserva Blanc de Blanc imaju svoju priču. Nazvani su prema položaju vinograda, u ovom slučaju po mikrolokaciji Ferné, jednom od najboljih položaja Bujštine zbog blizine mora, osunčanih padina i bijele zemlje.

Ferné Blanc de Blanc napravili smo iz berbe 2018. od stopostotnog chardonnayja, a Ferné blanc de Blanc Riserva jeugledao svjetlo dana, odnosno tržište, potpuno slučajno. Za to je zaslužan moj dobar prijatelj iz Italije, ujedno i vrsni vinski znalac. Zajedno smo kušali mnogo vina iz moje vinarije, a jednom otvorili i nekoliko boca pjenušca, koji je u ono doba još bio s talogom (u startu ga je bilo 1350 boca). Njemu se taj pjenušac toliko svidio da me počeo uvjeravati kako bi ga i drugi trebali kušati i da bih ga trebao plasirati na tržište. Od startnog broja, danas je ostalo svega 400 boca pa je linija ograničena. I drago mi je da ga mogu poredstaviti našoj publici!”

Moreno Degrassije vinar koji je dugo godina vjeran osobnom stilu i smjeru kojim je i krenuo. Zovu ga i čarobnjakom kupažiranja jer njegove kupaže, bile one crne (koje kritika često naziva „istarskim bordeauxima“ ili bijele, uvijek pobuđuju zanimanje vinskih znalaca i tržišta, a vinariji su donijele brojna priznanja ocjenjivačkih sudova poput Decantera i IWC-a.

Ni sam točno ne znam koliko imam etiketa. Vinaru je u krvi biti u vinogradu i podrumu, a moje želje za novim su nepresušne. Stalno nešto isprobavam jer u vinogradima imamo preko 16 sorti grožđa pa su mogućnosti za kupaže velike. Kada mi se nešto svidi, poželim da to probaju i moji prijatelji i vinski znalci – i eto nove etikete!“, kaže Moreno Degrassi koji zajedno sa svojim timom svake godine na tržište plasira nešto novo, vina u kojima naprije sami uživaju, a za koja vjeruju da će razveseliti i druge ljubitelje vinske kulture. A što se tiče pjenušaca u idućim godinama: “Lilith je dobio ime po mojoj prvoj unučici, a nedavno se rodio mali Vincent, pa nono i za njega želi napraviti pjenušavu poslasticu.“ s ponosom je izjavio vinar Degrassi.

Sve za vaše vjenčanje