Nakon dugog iščekivanja, napokon je stigao Prosecco DOC Rosé ili ružičasta verzija prosecca. Iako tržište već zadnjih nekoliko godina bilježi sve veću potražnju, kako pjenušavih, tako i rose vina, tek je 2020. dozvoljeno da ružičasti pjenušci nose oznaku prosecca

Proizvodnja ružičastih pjenušaca nije novitet na području Frijulija i Veneta, gdje se isti proizvode već nekoliko desetaka godina, međutim do sada nisu smjeli imati oznaku „prosecco“. Ideja da se proizvede rosé prosecco svakako je potaknuta i od strane ljubitelja ovog pjenušavog vina, koji već dugo iščekuju i roza verziju. Tome je doprinijela i sama situacija na tržištu, gdje su zadnje dvije godine, radi situacije uzrokovane pandemijom, mnogi proizvođači pretrpjeli brojne gubitke, pa bi plasman novog proizvoda sigurno trebao povećati prodaju.
Prošle godine u svibnju, konzorciji Prosecco DOC objavio je nadopunu pravila apelacije, a zatim su talijansko Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalni odbor za vino prihvatili odluku o proizvodnji Prosecca DOC Rosé.


Da bi pjenušac mogao imati oznaku Prosecco DOC Rosé potrebno je da zadovoljava sljedeće kriterije:

  • za proizvodnju se smiju se koristiti samo autohtona sorta glera (koja mora biti zastupljena 85%) i crni pinot (10 – 15%)
  • dopušteni urod je maksimalno 18 tona po hektaru za gleru, 13,5 tona po hektaru za crni pinot
  • crni pinot se mora proizvesti kao crno vino i mora dolaziti iz područja Prosecco DOC
  • prosecco se proizvodi isključivo Charmat metodom, te tijekom sekundarne fermentacije mora odležati u inox tankovima minimalno 60 dana (tijekom toga dobiva kompleksne arome i sitne i delikatne mjehuriće)
  • sve etikete moraju imati oznaku godišta (ili tal.Millesimato)
  • Prosecco Rosé DOC se smije pustiti u prodaju od 1.siječnja, za vino iz prethodne godine (minimalno 85% grožđa mora biti iz berbe navedene na etiketi)
  • Ovisno o dopuštenom šećeru, može biti u verzijama Brut Nature (jako suhi) ili Extra Dry (lagano sladak)

Od nedavno je u MIVA Galerija vinotekama dostupan i Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato! Villa Sandi je kao jedan od vodećih proizvođača pjenušavih vina u Italiji uvidio golemi potencijal u rosé proseccu i odmah započeo s njegovom proizvodnjom. Kako u svom posjedu već imaju vinograde zasađene raznim sortama, pa tako i crnim pinotom, kod proizvodnje rosé prosecca koriste samo grožđe iz vlastitog uzgoja.  Kod proizvodnje se u mošt dobiven iz glere dodaje udio crnog vina koje je dobiveno kratkom maceracijom crnog pinota. U blend se zatim dodaju selektirani kvasci i onda slijedi kontrolirana fermentacija na 15-16°. Kada je postignuta željena razina alkohola i šećera, fermentacija se prekida i nastavlja se odležavanje na kvascima još minimalno dva mjeseca, nakon čega je prosecco spreman za punjenje u boce. Prosecco DOC Rosé moći ćete prepoznati po nešto svijetloj roza boji te nježnim i postojanim mjehurićima. Arome mogu varirati od aroma bijelog i žutog voća, poput jabuke i kruške (karakterističnih za gleru), do citrusnih aroma (poput grejpa) te aroma crvenog bobičastog voća (karakterističnih za crni pinot). Odlikuje se svježinom i lepršavošću. Cjenovno je pristupačan, nižih je alkohola (uglavnom oko 11%) i laganiji od ostalih ružičastih pjenušaca na tržištu. Idealan je kao aperitiv, može se dodavati u razne spritzeve i pogodan je za sljubljivanje uz različita jela. Predviđa se da će njegova proizvodnja biti oko 30 milijuna boca godišnje, stoga požurite po svoj primjerak Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimata u vinotekama i na MIVA web shopu.

Jer svijet je ljepši uz ružičaste mjehuriće!

Tekst Ina Bednar Jozinović

Sve za vaše vjenčanje