Briga za očuvanje planeta ali i kvalitetu osobnog življenja više je od pokreta, to je i životni stil brojnih mladenaca

U svijetu vjenčanja sve se češće spominju pojmovi eco-friendly i eco-conscious. Pojmovi su to koji su sastavni dio življenja brojnih pojedinaca i zajednica, nezaobilazan način promišljanja i djelovanja kroz brojne aspekte. Jeste li znali da godišnje gubimo 13 milijuna hektara šuma? Ili da je potrebno 500 godina da bi se plastika razgradila u prirodi? Od 500 milijardi vrećica, koliko ih se godišnje proizvede, samo se jedan posto reciklira! A ove brojke poziv su na promjenu, na održivi razvoj koji ostvaruje ravnotežu između zahtjeva za unapređenje kakvoće života, ostvarivanje socijalne dobrobiti i mira za sve, te zahtjeva za očuvanje sastavnica okoliša kao prirodnog dobra o kojem ovise i sadašnje i buduće generacije.

I dok smo nedavno povremeno čuli za “zelena” vjenčanja, danas su ona stvarnost. Jer ukoliko priželjkujemo da dan vjenčanja bude i najbolji dan u nađim životima učinit ćemo sve da naše vjenčanje ne bude razlog za loš utjecaj na prirodu i kvalitetu života. Koliko su eco-friendly vjenčanja u trendu potvrđuju i promjene koje se dešavaju u svijetu vjenčane mode, sve je veći broj lokacija koje promišljaju održivo, mladenci otkrivaju koliko je važno ekološki promišljati o brojnim detaljima, od odabira nakita, vjenčanice i dekoracija, do domaće i lokalno uzgojene hrane… A sve veći fokus na ovaj stil vjenčanja dogodio se unazad godinu dana i zahvaljujući pandemiji kako u svijetu tako i u Hrvatskoj sve je više mladenaca ali i profesionalaca koji se pitaju kako možemo pospješiti kvalitetu življenja, planirati i organizirati lijepo i jedinstveno vjenčanje po principima održivosti.

Nove generacije mladenaca više ne moraju odustajati kako od želja tako i od visoke estetike, jedinstvenosti samog vjenčanja i čarobnih uspomena jer dostupne su jedinstvene ideje. A kako sve možemo planirano vjenčanje učiniti eco-friendly?

  • odabirom zaručničkog i/ili vjenčanog prstenja izrađenog od starog nakita ili s ekološkim, održivim dijamantima
  • odabirom ekoloških pozivnica od recikliranog papira, papira sa sjemenkama cvijeća, začinskog bilja
  • odabirom eco-friendly lokacija za vjenčanje, organizacijom vjenčanja na otvorenom
  • odabirom postojećih dekoracija u vrtovima, parkovima, te dekoracija s dehidriranim biljem
  • odabirom domaće i lokalno uzgojene hrane
  • nekorištenjem balona, plastike, jednokratnih detalja, papirnatih konfeta

S ciljem da mislimo globalno, djelujemo lokalno i potičemo na odgovornost – prije tri godine Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska pokrenuli su projekt „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje“, danas poznat pod nazivom „Održiva Hrvatska“.

A ideja projekta „Održiva Hrvatska“ je potaknuti baš svakoga u Hrvatskoj da počne živjeti i razmišljati održivo. Tematski se obrađuju 17 ciljeva održivog razvoja, objavlju tekstove, primjeri dobre prakse koje provode tvrtke te njihov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja i sve to na jednome mjestu – Odrzivahrvatska.hr.

I ne zaboravite – mi ne nasljeđujemo Zemlju od svojih predaka, mi je posuđujemo od svojih potomaka. Posuđujmo je što pametnije, smislenije i ekološki osvještenije!

 

Tekst M.R.

Fotografije Martina Škrobot Photography / Studio weddings&events concept

Sve za vaše vjenčanje