Čim spomenete riječ vjenčanje, bilo gdje i u bilo kojem kontekstu, ljudima se zjenice pretvore u kune. Ne brinite se, tako je u cijelom svijetu. Ljudi valjda misle ako se ženite da vas mogu dobro i oženiti te vam naplatiti više od uobičajene cijene. Iako nećete moći potpuno izbjeći takve situacije, donosimo vam pet savjeta kako pametno uštedjeti na troškovima vjenčanja.

  1. Širom otvorite oči u potrazi za rasprodajama – doista su na sve strane, od trgovina donjim rubljem do dizajnerskih vjenčanica, samo trebate biti na pravome mjestu u pravo vrijeme. No najbolji trik s popustima jest u tome da ponekad jednostavno samo trebate pitati. Začudit ćete se kada vidite da je odgovor često potvrdan – 10% nižu cijenu dat će vam u gotovo svim trgovinama na upit. Čak i onima visoke mode! Tajming je ovdje presudan, stoga zamolite i kumu da vam pravi društvo u izviđanju rasprodaja. Ako i ne nađete ništa, barem ćete se dobro zabaviti. Samo pazite da ne potrošite više od planiranog jer onda nismo ništa učinili. 
  2. Kupujte, a ne iznajmljujte! Danas mnogo lokalnih kompanija iznajmljuje inventar za vjenčanja, od čaša, tanjura i stolaca do detalja za dekoracije. Nećete vjerovati, ali ponekad se isplati kupiti na veliko i poslije preprodati. Postoje odlični prodajni kanali na kojima se možete u tren oka riješiti svih kupljenih drangulija koje su u dobrom stanju. Tko zna, možda i nešto zaraditi! Još bolje, ako znate nekoga tko se udaje i ima sličnu viziju, možete podijeliti trošak. Uključite se u lokalne forume i komunicirajte s mladenkama iz vaše regije, oduševit ćete se koliko možete jedna od druge doznati i zajedničkim snagama uštedjeti.

3. Uradi sama, ali oprezno! Projekt „uradi sam“ u projektu „moje vjenčanje“ nije najbolja odluka jer stvari lako krenu pogrešnim putem, a to je ono što nikako ne želite na svom vjenčanju. No ako ste oprezni i birate što ćete i s kime napraviti nešto sami, vaše vjenčanje može dobiti personaliziranu dimenziju na koju ćete biti osobito ponosni. Ne preporučujem da u ovu sferu uključujete šminkanje i frizuru na dan vjenčanja (neke je stvari uvijek bolje ostaviti profesionalcima na tako važan dan) ili se pouzdate u bratićev novi iPhone koji ima ludo dobru kameru kao jedinu i najveću fizičku uspomenu na svoj najvažniji dan u životu. Ali možete sami izraditi pozivnice, zahvalnice i poklončiće, ukrase za revere goste, plan sjedenja i menije, možda čak i slatke male svijećnjake. Pritom mudro i oprezno birajte pomoćnike, a zauzvrat im skuhajte nešto fino i otvorite bocu izvrsno rashlađenog pjenušca. Pa to i jest trenutak za slavlje!

  1. Preskočite tortu! Ili neke druge troškove vezene uz tradicionalne običaje. Tko kaže da morate imati svadbenu tortu? Birajte ono što vam je doista važno i raspodijelite najveći dio proračuna na te stavke. Ostale neka budu na čekanju i, naposljetku, možda izbačene. Uostalom, čije je to vjenčanje?

  1. Planirajte! Ne mogu to dovoljno istaknuti. Možda zato što mi je to profesija, ali vjerujte mi: planiranje vam može donijeti najveću razliku. Pametno planirani troškovi (neka vam Excel postane najbolji prijatelj!) mogu vam pomoći da vidite gdje trošite više nego što biste smjeli/voljeli/htjeli i približiti vam ideju kompletnog troška i svih malih troškova na koje niste ni mislili. Poput donjeg rublja, primjerice, ili njegovih manžeta, ili latica koje će gosti bacati nakon ceremonije (a trebat će vam 50-ak ruža, sigurno!)… Planirajte i ne prepuštajte ništa slučaju. 

Sada kada znate kako uštedjeti na svom vjenčanju, pravo je vrijeme da doznate bez čega ne biste trebali zamisliti svoj najvažniji dan i kako ćete do potrebnih stvari najlakše doći. Posjetite Sajam vjenčanja Osijek powered by Portanova 18. i 19. siječnja u trgovačkom centru Portanova! Osječki Sajam vjenčanja pripremio je za sve buduće mladence i ljubitelje vjenčanih manifestacija bogat dvodnevni program, a posebna je poslastica dobrotvorna gala revija na kojoj će poznati Slavonci i Slavonke prošetati modnom pistom i podržati dobrotvornu akciju Sajma.

Program pronađite ovdje.

A uskoro se družimo i u Zagrebu!

 

Tekst Ines Nanić, Martina Rafaeli

Fotografije Unsplash

Sve za vaše vjenčanje