Stilski, pod odijelom se podrazumijeva odjevna kombinacija koja se sastoji dva dijela – od sakoa i hlača. No, u slučaju vjenčanog odijela u obzir često dolazi i suknja. Arhetipski primjer te slike je, tako, pojava Biance Jagger kada se 1971. godine, u dugoj i uskoj zvonolikoj suknji koju je kreirao Yves Saint Laurent, vjenčala za pjevača i frontmana grupe Rolling Stones Micka Jaggera.

Dakle, svejedno je odaberete li da se vaše odijelo sastoji od hlača ili suknje; postoje mnoge stilske varijacije za obje opcije, i zapravo dvodijelne kombinacije izgledaju odlično u svečanoj prilici kao što je vjenčanje. Što se tiče samo stila – odijelo ga uglavnom definira samo po sebi. Uvriježilo se, naime, da odijela za vjenčanje biraju žene slobodna, a praktična uma zbog različitih razloga: neke žele samo utrčati u matični ured i istrčati iz njega, pa nastaviti slavlje i slobodno se kretati. Druge, pak, najvećom prednošću takvog izbora smatraju činjenicu da svoj vjenčani “outfit” neće, nakon vjenčanja, ostaviti da stoji u ormaru, nego će se uvijek moći podsjećati na sretan dan noseći ga parcijalno, u kombinaciji s drugim stvarima.

Klasici, poput bijelog večernjeg smokinga na način na koji ga je kreirao Yves Saint Laurent, predstavljaju tipičan pristup krojenju muškog odijela, zbog ravnih linija i dužeg sakoa. No, kraće, strukirane jaknice s reverima ukrašenim krznom te suknjama punog kruga kakve je radila Coco Chanel, ženstvenija su alternativa odijelima. Moguće su i brojne kombinacije na ta dva temeljna tipa: primjerice, izvezeni top s hlačama ravnog kroja, odlično izgleda i bez sakoa, kao što i produženi sako ravnog kroja, s visokim ovratnikom i ukrašen vezom i aplikacijama, moćno djeluje na suknji do poda. Mnogo mogućnosti pružaju i detalji, poput širine i visine revera, tipa rukava te ostalih ušivenih ukrasa, jer definiraju dojam. Žene koje su se odlučile vjenčati na egzotičnom mjestu, ili plaži, u pravilu biraju bijele tajice ili bikini na kojeg odjenu bijeli kaftan luksuzno izvezen u orijentalnom duhu.

Tipski, odijelo odgovara svima. Samo je, naravno, potrebno odabrati model u skladu s vlastitom građom, ali i karakterom. Najzahvalnija stvar kod odijela je ta da kroj sakoa može prikriti svaki višak, ili nedostatak, na tijelu. Tako su kratke jakne odlične za niske i malene žene, dok su duge, nošene s ravnim hlačama, optički vizualno skidaju nekoliko kilograma visokim i krupnim ženama. Ženama s naglašenim oblinama će, pak, sjajno pristajati kraći sako i suknje, kakve su nosile Marilyn Monroe kad se 1954. godine udala za Joea DiMaggia, ili Elizabeth Taylor dvije godine prije, na svom vjenčanju za Michaela Wildinga. Modeli s punim suknjama odlično će pristajati kruškoliko građenim ženama.

Tkanine koje dolaze u obzir su razne, a izbor ovisi o vrsti odabranog odijela. Osim uobičajenog svilenog satena, u bogatoj ponudi materijala za dvodijelne kreacije ima svega: od prešanog bijelog sukna do buklea i tvida za tradicionalne modele ravnog kroja, do svilenih tkanina za lepršave modele s kaftanima. Vunene i lanene tkanine često su dodatno izvezene s dekorativnim uzorcima koji daju poseban izgled jednostavnim krojevima.

Preporučujemo

Sve za vaše vjenčanje