Poznato je da je ljubljenje ispod imele dio božićne tradicije, no ovaj običaj datira još dalje u prošlost. U staroj Grčkoj ova je biljka smatrana magičnom i vjerovalo se da može podariti život. Nasljeđe europskog folklora imelu drži misterioznom, svetom i ljekovitom biljkom koja može podariti plodnost, zaštitu od otrova ali i afrodizijačka svojstva. Vikinzi su smatrali da može probuditi mrtve. Vjerovalo se da štiti od zlih duhova, a postavljena iznad kuće ili iznad vratiju, da sprečava ulazak vještica. No sva do jednog vjerovanja izblijedila su i opstalo je samo ono koje nalaže da kada se dvoje sretnu ispod imele da se poljube, jer ovakvi poljupci donose sreću, a vjerovanje je i da se iz ovog poljupca može roditi vječna ljubav.

Oduvijek je imela bila simbol ljubavi, mira i dobre volje. Botanički, riječ je o malom zimzelenom grmu koji raste na drveću iz kojeg crpi vodu, no imela je sposobna i za samostalni život i može sama procesom fotosinteze proizvoditi hranu. No najčešće ćete je naći u suživotu na nekom drvetu. Život u paru, baš kao i njezini listovi i plodovi, koji također dolaze u paru, inspiracija je za ljubav i zato je imela čest božićni ukras domova diljem svijeta, jer poljubac ispod imele teško je odbiti. Poljubac ispod imele predstavlja obećanje zaljubljenog para da će se vjenčati, ali i prognozu dugog i sretnog zajedničkog života. Upravo je to bila inspiracija kod kreacije novih modela zaručničkog i vjenčanog prstenja zagrebačke Zlatarne Koci iz Frankopanske 3.

Zlatarna Koci poznata je po izradi profinjenog zaručničkog i vjenčanog prstenja od zlata, platine i dijamanata, ali i kontinuiranom stvaranju novih modela koji uvijek nalaze ravnotežu između tradicije i suvremenog dizajna kako bi udovoljili sretnim parovima koji uplovljavaju u zajednički život. Ono što je specifično za Zlatarnu Koci jest izuzetna fleksibilnost kod modifikacija i “veliko uho” i otvorenost prema svim željama mladenaca po pitanju vjenčanih prstena, pa tako najčešće izrađuju modele prstenja koji su svim svojim detaljima podređeni pojedinom paru.

Novi blagdanski modeli vjenčanog prstenja izrađeni su od bijelog zlata i dijamanata potpuno složenim ručnim tehnikama a svojim dizajnom navode na vrlo očitu asocijaciju sigurnog mornarskog čvora kao simbola broda u mirnoj luci. Kaže se kako ljubav nema granica, no zaljubljeni ipak žele zauvijek biti “zavezani” u rukama svojih voljenih. Keltski su mornari vezanjem dvaju užeta u čvor odavali odanost i ljubav ženama koje su ostavili na kopnu, a mornarski je čvor do danas ostao simbol vječne ljubavi, savršene veze muškarca i žene, koja ih spaja u jedno, bez početka i kraja. Novi model zaručničkog prstena izrađen je od platine i dijamanata i osuvremenjena je verzija je verzija tradicionalnog luksuznog dizajna. Kompleksnost izrade prstena u platini kao i rijetkost tog najplemenitijeg metala voljenoj osobi na najljepši način govori – volim te. Ovaj je model ručno izrađen od 95% platine, plemenitog metala u čiju se izradu rijetki upuštaju a koji je izuzetno cijenjen zbog svoje čistoće i prirodne bjeline. Ovaj zaručnički prsten san je svake princeze, prsten koji garantira DA.

Sve za vaše vjenčanje