Sezona impresivnih serija je u punom jeku, pa ne čudi što je i naša pažnja “zapela” na Netflixovoj seriji ‘Bridgerton’. Danas govorimo o modnoj inspiraciji!

Osim ljubavne priče, zakulisnih igara, obiteljskih odnosa i čarolije povijesnih balova i piknik druženja, ova nam je serija otvorila pogled u smjeru brojnih inspiracija. Tema je smještena u početak 19. stoljeća, u Englesku, u vrijeme koje opisujemo kroz pojam regency stil. Osim karakteristične arhitekture i uređenja prostora ono što je posebno značajno za regency period je i moda!

Pa tako u svakom od nastavaka, i bez da poznajete karakteristike regency stila, lako ćete shvatiti kako je za ovaj stil karakteritičan naglasak upravo na haljinama empire kroja (visoko rezani modeli ispod prsa) ispod kojih se nose korzeti, da su dame uvijek okružene šuškavom svilom i da se puno pažnje poklanjalo odabiru haljine baš za svaku prigodu, te da se pri tome izuzetno pazilo na odabir frizure, koje su vrlo inspirativne i za buduća vjenčanja, te na detalje kao što su uresi za kosu i nakit…

Pa ne čudi kako su odjednom opet tako in kratke čipkaste rukavice ali i one svečane, dugačke rukavice, tijare, krune, detalji perja te ogrlice oko vrata. Boje koje su se nosile uglavnom su bile nježne i pastelne ali birale su se i snažnije palete boja koje su isticale i danas vrlo popularne florane motive. A sve to su detalji koje će svaka buduća mladenke, sklona romantičnom stilu i stilistici iz Jane Austin filmova rado odabrati.

Zanimljivo je da je serija razlog za čak 123% porasta pretraživanja pojma empire dress! To se zove utjecaj!

Za istaknuti je da se ta moda nosila kako na zamalo pa svakodenvnim balovima i vrtnim druženjima, također i na promenadnim šetanjama, druženjima uz čaj… A zanaseni modnom inspiracijom naravno da nismo zaboravili na ljubavnu priču glavnih aktera, onu Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor) i vojvode od Hastingsa (Rege-Jean Page) jer oni su i “krivi” za novi pogled u povijesnu priču. A tko stoji iza ovog dojmljivog doživljaja? Sjajna Shonda Rhimes, te dizajnerica kostima Ellen Mirojnick.

I mali zadatak za kraj, odvojite vrijeme i ogledajte seriju. Ukoliko ste to već učinili, pogledajte još jednom. Zašto? Jer osim svega što smo naveli ovdje vas očekuje i pregršt drugih inspiracija, a nas posebno oduševljava glazba, i to trendi pjesmuljci obrađeni u novim formatu. Dovoljno da počenmo slagati listi hitova za prvi ples inpiriranu Bridgertonom :)

 

Tekst M.R.

Fotografije Profimedia

Sve za vaše vjenčanje