Budimo iskrene, koja od nas nije maštala o idealnoj vjenčanici!? Bile zaklete romantičarke ili buntovne frajerice, barem nas je u jednom trenutku u životu ponijelo sanjarenje o stylingu za bajkoviti svadbeni dan. Nekima su se po mislima vrzmali glatki bijeli nabori svile, drugima zavodljiva čipka boje bijele kave, trećima vatreno crveni taft, četvrtima žarko žuti organdi ili til boje lavande… Neke vrlo hrabre i otkačene, možda su sanjale o crnoj vjenčanici… Normalno je da sve te modne divote priželjkujemo za dan kada ćemo se naći u centru pažnje i kada će oči svih ljudi koje tako volimo biti uprte u nas. Za dan kada ćemo igrati glavnu žensku ulogu u najromantičnijoj od svih bajki, vrhuncu naše ljubavne priče – svadbenom danu, kada će neumorno škljocati fotoaparati i snimati kamere…
Teško je zaboraviti ženske uzdahe (žena različitih dobi i ukusa) na premijeri filmske verzije “Seksa i grada” tijekom scena u kojima Carrie na platnu odijeva raskošne vjenčane haljine nekih od najvećih dizajnera i modnih brendova današnjice: Vera Wang, Carolina Herrera, Christian Lacroix, Dior, Oscar de la Renta, Vivienne Westwood… Oduševljenje u kinodvorani bilo je apsolutno jednoglasno i iskreno jer teško da ikoga ti raskošni krojevi i bogati materijali mogu ostaviti hladnim.


Apsolutno savršenstvo

No, tajna mladenkina zadovoljstva na dan vjenčana nije samo u haljini koja je besprijekorna “izvana”, nego i ona u kojoj se ona savršeno osjeća. Nemojmo zaboraviti da mladenka u vjenčanici mora biti satima te da joj tijekom tog vremena mora biti maksimalno ugodno i komotno. Pravo je umijeće izraditi, ali i pronaći vjenčanicu koja je raskošna, senzualna, elegantna i fascinantna, a ujedno udobna. Upravo zbog toga je pronalazak vjenčanice koja vam se sviđa tek prvi korak ka savršenom stilu za dan vjenčanja. Bilo da je riječ o vrlo modernom ili tradicionalnom kroju, balskoj haljini ili koktel haljini, važno je da mladenka ustraje na apsolutnom savršenstvu – kroja, pâda i udobnosti.


Jedan, dva, tri

Ako je riječ o postojećoj vjenčanici iz ponude vjenčanog salona (a ne o onoj koja se daje na izradu po narudžbi), mladenka će je morati isprobati minimalno tri puta (po potrebi i više) prije samog vjenčanja. Prva dva puta na haljini će se napraviti radikalnije izmjene, a posljednja je proba vjenčanice rezervirana za final touch, zadnje sitne preinake, popravke detalja, usklađivanje s modnim dodacima, nakitom itd. Vlasnici i voditelji salona vjenčanica, čije je iskustvo veliko i važno, ističu da je posljednja proba vjenčanice iznimno važna i da se nikako ne smije zaobići ili, zbog strke s vremenom (u kojoj se većina mladenaca nalazi), zaboraviti.
Posljednja proba vjenčanice služi tome da sami sebe sagledate u cjelini, odjeveni u haljinu koju ste tako žarko željeli, te da stručnjak koji ju je za vas doveo do savršenstva načini finalne sitne prepravke kako biste spokojno, sigurno i ležerno plovili kroz svoj vjenčani dan, bez da vas negdje nešto grebe, steže, škaklja, “lufta”, pada, “zijeva”… Morate s lakoćom plesati, hodati, saginjati se, nazdravljati, pozdravljati svoje goste, grliti se… Bilo bi dobro da u vjenčanom salonu pokušate simulirati prirodne kretnje poput hodanja, sjedenja, dizanja ruku i slično kako kasnije ne bi bilo nikakvih neugodnih iznenađenja.
Stručnjaci tvrde da većina mladenki neposredno prije vjenčanja osjetno smršavi (što zbog stresa, što namjerno) pa je posljednja proba vjenčanice važna i zbog toga da se haljina uskladi s eventualnim promjenama na mladenkinoj figuri uzrokovanim oscilacijama u težini.
Najvažniji detalj vjenčanice je njezin rub – dugačke vjenčanice moraju biti prilagođene mladenkinoj visini na taj način da prednji dio ruba bude oko 2,5 cm kraći od stražnjeg dijela. To je apsolutno nužno kako bi se spriječilo mladenkino spoticanje o rub vjenčanice. Napravite jednostavan test – stanite uspravno i obujte cipele koje ste planirali za svadbeni dan – vrhovi cipela moraju lagano izvirivati ispod haljine. Na taj ćete način biti sigurni da se nećete zaplesti o nabore vjenčanice. Koračat ćete glatko i samouvjereno.

Sve za vaše vjenčanje