Slavni dizajner Valentino Garavani jučer je proslavio 88. rođendan! Na spomen imena ovog modnog velikana na pameti su nam raskošne haljine i slavne žene koje je odijevao te njegova slavna rečenica “Žene žele biti lijepe”. Mali podsjetnik na život Valentina Clementea Ludovica Garavanija,  je taj da je rođen 11. svibnja 1932., da je kroz desetljeća svoga rada neumorno stvarao (čak i deset kolekcija godišnje) te da je savršeno povezivao visoku modu Pariza s estetikom rodne mu Italije. Za njega je moda bila inspirirana ženama, zato su haljine i obilježile njegovo stavralaštvo.

“Još kao dječak, obožavao sam haljine, divio sam se lijepom licu i zgodnim tijelima. Uživam u ljepoti, bilo da se radi o lijepoj ženi, muškarcu, djetetu, umjetničkom djelu… Lijepe stvari su važne i čine život važnim. Od malih nogu potičem samoga sebe cijeniti ljepotu.”

Ono što nas posebno privlači u njegovom stvaralaštvu su vjenčane haljine. One custom made, kreirane s puno ljubavi prema osobi te ideji vjenčane mode. Danas se prisjećamo nekih od nezaboravnih modela.

Nicky Hilton

Beatrice Borromeo

Tatiana Santo Domingo

Princess Madeleine od Švedske

Anne Hathaway

 

Obavezna modna poslastica o njegovom životu te modnom stavralaštvu s naglaskom na zadnju kolekciju koju je krirao prije povlačenja iz modnog biznisa ispričana je i u dokumentarnom filmu “Valentino: The Last Emperor”.

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Profimedia / Story vjenčanja

Sve za vaše vjenčanje