Istraživanje tvrtke De Beers, koja kontrolira oko 80 posto svjetskog tržišta dijamantima, pokazalo je kako dijamante želi svaka osma od deset žena, posebno kada se radi o zaručničkom prstenu, a da mnoge od njih imaju sreće, potvrdila je i činjenica da jedan od trojice muškaraca upravo dijamante namjerava darovati za zaručnički prsten.
Evo nekih zanimljivih činjenica, ali i drevnih mitova o tom dragocjenom kamenju:
– Riječ dijamant dolazi od grčke riječi “adamas”, što znači nepobjedivost, nesalomljivost. Naime, dijamanti su gotovo neuništivi, tj. mogu se ogrebati isključivo drugim dijamantom. Njihova cijena ne pada ni u vrijeme najveće krize.
– Ne zna se točno kako su nastali, no pretpostavlja se da su se stvarali na dubinama od nekoliko stotina kilometara ispod Zemljine kore. Po sastavu su čisti ugljik (isti element kao i ulošci za olovke!), koji se preobrazio i kristalizirao izložen visokim temperaturama i pritisku. Kristale su bliže Zemljinoj kori izbacile vulkanske erupcije. Prva nalazišta otkrivena su u Indiji, u 18. stoljeću u Brazilu, a u današnje doba većina dijamanata dolazi iz Afrike.
– Da bi se dobio 1 karat (0,2 grama), mora se iskopati 250 tona kamenja i pijeska!
– Boja dijamanata ima najvažniju ulogu u određivanju njihove ljepote i cijene. Ljestvica boja počinje slovom D (bezbojan) pa do Z – označava tamno obojene dijamante. Zaobljeni briljant najpopularniji je oblik jer reflektira maksimalnu količinu svjetlosti. Najrjeđi i najvredniji dijamant na svijetu naziva se Hope (nada, op.a.)
– Marija iz Burgundije bila je prva žena koja je primila zaručnički dijamantni prsten od svog zaručnika, austrijskog nadvojvode Maksimilijana.
– Postoji drevno vjerovanje da će dijamant osobi koja ga nosi na lijevoj ruci dati pobjedu bez obzira o kakvom se neprijatelju radilo pa su ga mnogi srednjovjekovni vitezovi nosili u bitke.
– Kao simbol vječnosti upravo su dijamanti odabrani da budu simbol dugotrajnosti brakova. Dijamantni pir u nekim zemljama označava 60, a negdje 75 godina braka. Dijamanti su obično stariji od milijardu godina.
– Glumica Elizabeth Taylor od svog je supruga Richarda Burtona na dar dobila Cartierov prsten sa 48-karatnim dijamantom!
– Priča jednog od najuspješnijih filmova današnjice, “Titanica”, počinje potragom za basnoslovno vrijednim dijamantom Srce oceana i oko njega se odvija brodska romanca. Na emocionalnom vrhuncu filma glavna junakinja baca dijamant u ledene vode kao posvetu izgubljenoj ljubavi i kao potvrdu svoje životne predanosti ljubavi koja je potonula s brodom.

Sve za vaše vjenčanje