Znate li da koralj nije biljka? Koraljni polip je sitan želatinozni organizam koji se pričvršćuje za podmorsku stijenu i raste u obliku čaške. Stariji polip odumiranjem ostaje kao kostur mlađima, čime nastaju čitave stijene i grebeni.

Da bi neobrađeni koralj zasjao u punom sjaju, treba puno truda. Nekada, grančice koralja su se rezale, a kuglice su nastajale ručnim brušenjem i za sjaj se obrađivale kamenim prahom. Danas se on obrađuje uz pomoć bušilica s dijamantnim iglama i polira posebnim pijeskom. Nizanjem kuglica i vrhova koralja te nihovim povezivanjem sa srebrom i zlatom nastaje predivan nakit.

Koralj se vrednuje ovisno o debljini i boji. Svaka grana deblja od 12 mm na tržištu je izuzetno vrijedna. Što je boja jača, to je veća njegova vrijednost. Osim crvenog, postoji ružičasti, bijeli, te crni, havajski, koralj. Naš jadranski koralj na cijeni je zbog lijepe crvene boje i visoke kvalitete.

Kako ih čuvati?

Koralji se čuvaju odvojeno od ostalog nakita. Ne smije ih se izlagati kemikalijama, čak ni parfemu. Kako bi zadržali visok sjaj, potrebno ih je povremeno isprati u vodi te istrljati pamučnom krpom s malo maslinovog ulja.

Svejedno da li ste odabrali koralj za sebe ili dragu osobu, taj omiljeni tradicijski nakit ostat će trajna vrijednost i uspomena na lijepe događaje u vašem životu.

Sve za vaše vjenčanje