Kao i sve klasične priče, i ova započinje s antikom. Pretpostavlja se da su prve kameje izrađene u vrijeme starog Egipta. Prve kameje pronađene u staroj Grčkoj potječu iz 6. st. pr. Kr, a izrađene su od dragog kamenja i školjki.

Kameju su nosile žene kao nakit ili statusni simbol, a muškarci kao religiozni ili politički amblem.

Kasnije se kroz stoljeća kameja periodički vraćala u modu u vrijeme renesanse, i ponajviše u 18. i 19. stoljeću. Npr. Napoleonova kruna bila je ukrašena kamejama s likovima antičkih bogova po uzoru na rimske careve. Obožavale su ih i velike kraljice: Katarina Medici je nosila kameje s likovima antičkih božica, Marija Antoaneta skupljala je kameje s likovima Triju Gracija, a britanska Viktorija obožavala je Wedgewoodove kameje od jaspisa!

Kameje su ubrzo postale popularne u francuskim plemićkim slojevima, ali i među novopečenom američkom elitom koja je krajem 19. st. primajući je na poklon na taj način simbolički primana među staro, europsko plemstvo.

Prijelaz s 19./20. stoljeće i secesija sa sobom su donijeli Renéa Lalique koji je uz klasične popularizirao kameje od brušenog stakla.

Moderne kameje izrađuju se uz pomoć ultrasonične pile ili lasera, koji im daju nevjerojatno gladak finiš. Pa ipak, posve ručno rađene kameje izrađuju se i danas, a povijest i ljepota kojom zrače pričaju priče – koje nemaju cijenu.

Sve za vaše vjenčanje