Da, baš kao što ste i mislili, određivanje veličine prstena može biti jedan od kompliciranijih procesa na putu do oltara. Naime, osim smisla za lijepo, pogađanje stilskih karakteristika te same veličine zahtijeva talent i malo spretnosti. Zato pripazite na neke važne elemente kao što su:
– vanjski utjecaj – elementi kao što su doba godine, vanjska temperatura, trudnoća, dijeta i slično utječu na veličinu prstenjaka;

– oblik prsta – različiti oblici prstiju utječu na odabir veličine prstena. Zato što postoje duguljasti iznimno tanki prsti do onih koščatijih nije dovoljna samo jedna veličina. Jer osim što je važno staviti zaručnički prsten, važno je i da on ne sklizne pri rukovanju;

– širina prstena – savjetuje se da tanji prsteni budu malo veći kako se vizualno ne bi izgubili na ruci, a širi oblici neka budu malo manji kako ne bi plovili po prstu. Naime, što je više plemenitog metala oko prsta, površina treba biti bliža kako bi bolje pristajao.

Ovisno o tome gdje na svijetu birate prsten, mogu vas iznenaditi i različite oznake. Od brojčanih oznaka, onih izraženih kao milimetri dijametra prstena do onih koje se iskazuju slovima. Budite upoznati s tim poveznicama kako ne bi došlo do pogreške u veličini. Poznato je da toplo vrijeme utječe na oticanje prstiju, a pod utjecajem hladnog vremena steže se volumen. Prsti mogu biti otečeni pri jutarnjem buđenju zbog zadržavanja vode u tijelu pa je idealan trenutak za uzimanje mjere sredina dana na ugodnoj sobnoj temperaturi. Samostalno mjerenje kod kuće (ako vam buduća zaručnica želi i bez riječi pomoći) moguće je tehnikom papira, pri čemu se tanki komadić papira omota oko prsta (bliže korijenu) ne kojem se nosi zaručnički prsten. Ne stišćite pretjerano nego neka bude ugodno komotno. Olovkom označite kraj mjere. Zanimljiva je i tehnika mjera koje se mogu isprintati, a koje obuhvaćaju odnos veličine i dijametra prstena. No najpopularnija tehnika jest određivanje veličine prema idealnom prstenu koji buduća zaručnica nosi. Profesionalna pomoć je možda najsigurnija opcija. Zlatari će sigurnim metodama brzo odmjeriti potrebnu veličinu prstena te udijeliti korisne savjete. No imajte na umu da se mjere kod pojedinih zlatara mogu razlikovati (malo, ali i to malo može biti presudno) pa je pravilo da se prsten naručuje tamo gdje su vam odredili mjeru.

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Lewiko

Sve za vaše vjenčanje