Filigranski predmeti nastaju od vrlo tankih niti plemenite kovine koju majstor umjetnik prvo obrađuje nevjerojatnom preciznošću. Dalje se izrađuje osnovni okvir – najčešće cvijet ili neki geometrijski oblik – pa se umijećem spajanja, ispreplitanja te dodavanjem sitnih kuglica stvara željeni ukras, katkad tako krhkog izgleda da podsjeća na čipku.

Iako je ova tehnika je od davnina dio stvaranja i umijeća zemalja Mediterana, počeci nastanka filigrana sežu još do Egipta. Seobama naroda i umijeće se filigrana pronosilo diljem europskog kontinenta, a svojevrsni vrhunac ono je doživjelo u Bizantu u 12. stoljeću kada su se u filigranske motive počeli umetati kamenčići.

I dok se za izradu predmeta filigran tehnikom do tada uglavnom koristilo zlato, Španjolci su u srednjem vijeku počeli rabiti srebro.

Iza srednjeg vijeka filigran na nekoliko stoljeća izlazi iz žiže interesa da bi svoj veliki procvat opet doživio u 18. st. s nastajanjem obiteljskih obrta. Od tada do danas filigran jedna od najomiljenijih formi izrade tradicionalnog nakita.

Kod nas su filigranski motivi posebnost Dalmacije i Dubrovnika. Puce, spona, broš, igla, kopča bili su obavezni dio miraza svake djevojke spremne za udaju koji se nasljeđivao s koljena na koljeno.

No, filigranski broševi, križevi, naušnice, ukrasi za kosu, dugmad i dan danas su divan poklon koji u sebi spaja duh tradicije s modnim trendovima. Zato nosimo i poklanjajmo filigranski nakit – budimo posebni!

Sve za vaše vjenčanje