Dubrovčani, a posebno Dubrovkinje, već su dugi niz stoljeća ponosni na nakit iz svoga kraja. On je neodvojiv dio njihove svakodnevice, ali i važnih životnih događanja kao što su vjenčanja.

Danas ga ne nose samo Dubrovčani već i mladenci sa svih strana Hrvatske, ali i svijeta, privučeni lijepim dizajnom tog nakita čijoj su popularizaciji uvelike pridonijele pojedine hrvatske zlatarnice koje izrađuju replike najpopularnijih komada povijesnih dubrovačkih uresa.

Ogrlice sa zrnima ‘peružinima’ od koralja, zlata i filigrana, zaručničko i vjenčano prstenje poput ‘sedlara’, ‘topača’ i ‘zmijara’ od zlata, stakla, topaza i filigrana, vrlo prodavani zaručnički prsten u obliku dvije spojene ruke ‘vera’, naušnice ‘rečini’ i ‘šljivice’ ili ‘rečini s biserima’ tek su neki od primjeraka lijepog tradicijskog nakita iz dubrovačkog kraja.

Nakit iz Konavla po ljepoti ne ne zaostaje za dubrovačkim. I danas Konavoke svakodnevno nose naušnice ‘verižice’, dok uši konavoskih mladenki obavezno krase zlatne naušnice ‘fjočice’. U davna vremena postojale su zlatne filigranske naušnice ‘rečini’ koje su se nosile isključivo na svetkovinama i svadbama.

One istinske vrijednosti nimalo ne gube na svojoj ljepoti i značaju, nego s vremenom čak i rastu i uvijek djeluju moderno – baš kao dubrovački nakit.

Sve za vaše vjenčanje