Glavne karakteristike na temelju kojih procjenjujemo kakvoću dragog kamena su brušenje, boja, čistoća i veličina.

Brušenje

Brušenje označava oblik u kojem je dijamant brušen. Postoje mnogi oblici, npr. briljant (okrugli), princess (kvadratni), srce, oval itd. «Okruglo» brušenje najbolje ističe vrline dragog kamena. Brušenje također podrazumijeva proporcije, simetriju ploha i kakvoću poliranja koje određuju sjaj dijamanata.

Boja

Stupnjevanje boje najpreciznije se izražava slovima od D do Z, a što se oznake boje približavaju kraju abecede, označavaju dijamante žute, smeđe i na kraju sive boje. Najcjenjeniji su oni dijamanti koji su potpuno bezbojni.

Čistoća

Čistoća se odnosi na primjese: mjehuriće zraka, točkice ili pukotine, vidljive samo pod povećalom. Početna oznaka za dijamanta bolje čistoće je Si1 (slight inclusions=neznatne primjese), sljedeća je Vsi (very si), pa Vvsi. Kamenje loše čistoće s primjesama vidljivim golim okom klasificiramo oznakama I1, I2 i I3.

Veličina

Veličinu dijamanta izražavamo u karatima (1 karat = 0,2 gr), s tim da više manjih kamenčića vrijedi manje od jednog većeg kamena iste karataže.

Nakon što ste se oboružali osnovnim znanjem o dijamantima, bit će vam, uz pomoć vlastite intuicije i dragocjene sugestije zlatara, mnogo lakše odabrati najtrajniji simbol vaše sreće i ljubavi.

Sve za vaše vjenčanje