Od hrabrog ratnika ogrnutog tek jelenjom kožom pa do danas muška se moda razvijala u fazama. Razni pravci i kreacije pročišćenjem formi gotovo su neminovno doveli do osmišljavanja glavnog sadržaja muške mode, odnosno do odijela.
A sve je počelo davne 1666. godine kada je kontroverzni britanski kralj Charles II., poznat po modnim inovacijama, na svom dvoru propisao ”dress code” koji se sastojao od kaputa sa satom u unutarnjem džepu, prsluka, kravate i hlača do koljena. Kroz stoljeća i godine muško se odijelo mijenjalo samo u nekoliko varijanti, ali je bilo i ostalo osnovni muški odjevni predmet koji su i u 21. stoljeću poznate dizajnerske kuće poput Armanija, Versacea, Pierre Cardina, Kenza ili Calvin Kleina razradile u različitim varijacijama, ali uvijek na istu temu – moderni muškarac. U odijelu je muškarac postao ozbiljan, ugledan, važan sebi i drugima. Poslovni sastanci, obljetnice, vjenčanja, sve su to životne situacije u kojima muškarac mora odjenuti odijelo. Tamno ili svijetlo, prugasto ili jednobojno, sve ovisi o prilici i tu ne smije biti zabune.

ODIJELO NE ČINI ČOVJEKA, ALI…

Istina je da odijelo ne čini čovjeka, ali odijelo koje loše stoji može se opaziti izdaleka. Zbog toga je jako važno da vam odijelo dobro stoji, da je ispravno skrojeno, ali je važno i pravilno odabrati boju odijela, iskombinirati ga s košuljom, čarapama, cipelama. Zato pri kupnji odijela imajte na umu sljedećih šest stvari:

Odabir materijala
Pravilo je jednostavno: za ljetna odijela birajte lan, a za zimska tvid. Vunene tkanine udobne su za nošenje tijekom cijele godine. Nastojte odabrati kvalitetan materijal koji se neće gužvati, a bez obzira na priliku za koju odabirete odijelo, nikako ne kupujte varijante blještavih tkanina jer ćete izgledati jeftino. Odijela izrađena od listera sasvim dovoljno naglašavaju sjaj, a ne djeluju napadno.

Hlače
S hlačama vrlo oprezno. Neka najduže budu do početka potpetice na cipeli, a najkraće do početka cipele. Sve između je nosivo.

Manžete ili bez njih? To je ipak vaš izbor, no imajte na umu da hlače bez manžeta vizualno produžuju figuru, dok hlače s manžetama bolje stoje visokim muškarcima. Osim toga, smatra se da manžete nekako bolje pristaju starijim osobama.

Sako
Sako bi trebao lijepo padati, tj. slijediti liniju tijela ma koliko ono bilo nesavršeno.

Linija ramena je najvažnija pri izboru sakoa. Kada ga birate, potrudite se da ramena sakoa sjedaju na vaša ramena, s tim da ostavite jedan centimetar prostora za košulje ili majicu koju ćete ispod nositi.

Dužina rukava sakoa
Pri isprobavanju sakoa svakako provjerite dužinu rukava. Ako rukav pokriva manžetu vaše košulje, predugačak je. Najbolje je da rukav dođe do polovine manžete, odnosno da otkriva samo 2 do 4 cm dužine manžete vaše košulje.

Ukupni dojam
Kad je sve rečeno i učinjeno, trebali biste se u odijelu osjećati ugodno. To znači da se bez problema možete istegnuti i sagnuti. Ono treba biti dio vas, a ne vi njegov rob.
Odijela rijetko podliježu trendovima i ništa poput njih nije tako malo sklono promjenama. Trendovi muških odijela se kreću između jednorednog i dvorednog kopčanja te različitih vrsta i veličina revera. Ostalo uglavnom ostaje nepromijenjeno.
U posljednje vrijeme za dnevna događanja su vrlo popularni sakoi i hlače. Ta kombinacija, za razliku od jednoobraznog odijela, omogućava ležerniji izgled. Sako, hlače i košulja u pravoj kombinaciji boja i kroja mogu stvoriti prava modna čuda. Klasične boje poput sive, plave, smeđe i crne su i dalje popularne, kao i prikladni uzorci u istoj boji. Vaša odjeća ništa ne govori, ali na kraju ipak sve kaže, i to je ono što vam stalno treba biti na umu.

KOŠULJA KAO IZDAJNIČKO OGLEDALO
Osim što je bitno izabrati dobro i odgovarajuće odijelo, jako je važno i što ste odjenuli ispod. Dobar izbor košulje utjecat će na cijeli dojam. Svakako nastojte izbjeći jarke boje i dezene jer je odijelo elegantan komad odjeće koji ne trpi pogreške. Neka uvijek bude pravilo – decentnost i bez pretjerivanja.
Svevremena bijela košulja

Svatko bi morao minimalno imati barem jednu do dvije bijele košulje u ormaru. Bijela košulja je klasičan odjevni predmet koji izgleda uredno, dobro i čisto. Posljednjih nekoliko godina upravo su bijele košulje veliki hit, a lako ih je uskladiti s odijelom i kravatom.
Poigrajte se prugama
Klasična košulja na tanke pruge nezamjenjiva je za većinu kombinacija i situacija. Bez obzira na boju pruga, ako su tanke, ne možete pogriješiti. One vam omogućuju da suptilno pokažete svoj stil i osobnost. Možete birati između tankih i širokih pruga, neutralnih (plava ili siva) i jakih boja. Bitno je da se ipak ne zaigrate previše i da posebnu pažnju usmjerite odabiru kravate.
Jednobojna košulja
Osim bijele, dobro je imati i nekoliko jednobojnih košulja jer je njih najlakše kombinirati s ostatkom odjeće. Prednost jednobojnih košulja je što naglašavaju odijelo a da se ne natječu u tome hoće li više doći do izražaja košulja, kravata ili odijelo. Ovakve kombinacije ostavljaju upečatljiviji dojam, a nisu prezahtjevne za kombiniranje. Jednobojna košulja jednostavno će osvježiti svako odijelo pa čak i same hlače.

ODIJELA I MODNI DODACI
Kako biste u odijelu izgledali doista elegantno, svoju pažnju usmjerite na neizostavne muške modne dodatke. Nemojte ih olako nabacati na sebe jer loša kombinacija različitih dodataka može stvoriti pogrešan dojam. Iako više dodataka može izgledati dobro, najbolje je povoditi se za pravilom “manje je više”. Ako si možete priuštiti samo jedan kvalitetan modni dodatak, neka to bude elegantni sat jednostavnih strogih linija s kožnatim ili metalnim remenom. Za svečanije prigode odaberite i prsluk. Veliku pažnju zaslužuje i remen na hlačama koji mora biti u istoj boji s cipelom, kao i čarape koje moraju biti fine, tanke, dugačke i jednobojne.

Kažu da žene prvo na muškarcu zamijete cipele! Pa kad je tako, neka cipele koje nosite uz odijelo budu izrađene od fine tanke kože crne ili smeđe boje, s tankim potplatom i bez upadljivih detalja. I upamtite, od svih predmeta u vašoj garderobi cipele su najvažniji dio vašeg stila jer odražavaju koliko se poštujete. Najlakše je nositi crne jer one pristaju uz gotovo sve, no smeđe će cipele pokazati da se ne bojite raznovrsnosti i ljudi će to primijetiti.

ZANIMLJIVA CRTICA ZA KRAJ
Kako dizajneri nikad ne miruju, svoju maštu su, osim na dezen i kroj, počeli usmjeravati i na tehnologiju izrade materijala za muška odijela. Tako je nedavno pravu revoluciju u muškoj modi izazvalo high-tech odijelo u nekoliko nijansi. Njegova posebnost je u činjenici da je izrađeno od različitih materija koji ”prepoznaju” i prilagođavaju se toplini tijela pa više nema neugodnog znojenja ili skidanja sakoa.
Tajna je u mikrokapsulama koje upijaju toplinu, čime automatski smanjuju temperaturu koju mogu ponovno podići kada prestane ljetna žega, u sumrak ili tijekom svježih noći. Ta je novina oduševila muškarce, olakšala im nošenje odijela koje je bilo i ostalo glavna odrednica njihova odijevanja.
Modne revije, stilovi, trendovi, izumi dio su modnog svijeta, načina poimanja i prihvaćanja odijevanja koje nam se nameće po sezonama, odnosno godišnjim dobima. Na nama je da ih odaberemo, prihvatimo ili odbacimo. Sve ostalo je ionako samo igra škara, konca i igle u rukama modnih kreatora.

Sve za vaše vjenčanje