Fotografija: SpinakerGraphics

Vjenčanje je svečanost pa tako ste i vi, bilo da ste gošća na vjenčanju ili imate časnu ulogu biti kuma, dio te svečanosti koja nosi određena pravila i običaje. Želja da budemo lijepe i u stilu je opravdana, ali tu je i niz malih savjeta koji u stvaranju vašeg konačnog izgleda mogu biti od velike pomoći.

Krenite od svojih želja, slike kako sebe zamišljate taj dan, od modela haljine koji vam se sviđa te usklađenosti sa svojom prijateljicom, mladenkom.

Važan savjet je da svakako pripazite na boju haljine. Bilo da ste kuma ili uzvanik na vjenčanju nemojte odabrati bijelu, bež ili šampanj boju jer to, prema bontonu, nije dopustivo. Razlog tome je što su te boje rezervirane samo za kraljicu toga dana – mladenku. Ako ste kuma na vjenčanju, važno je voditi računa o tome da vi upravo svojim izgledom pokazujete da cijenite i poštujete svečanost te dodijeljenu čast i povjerenje.

Izbor vezan uz dužinu haljine uglavnom se svodi na dugačku haljinu jer upravo ona pruža svečan i glamurozan dojam. Međutim, i kratka haljina može izgledati odlično. Naravno, treba pripaziti da haljina ne bude prekratka i prenaglašenog dekoltea jer bi vas pri crkvenom obredu svećenik mogao ukoriti. Zato savjetujemo da i vi i mladenka ne zaboravite na šal koji će biti u stilu s vašom odjevnom kombinacijom, a kojim ćete u crkvi prekriti ramena i dekolte. Taj će vam šal u ljetnim večerima dobro doći kako biste se lagano ogrnuli između dva seta plesa na nekoj terasi.

U slučaju da vam se jako sviđa duga haljina, ali niste tip koji može cijelu noć provesti u njoj ili jednostavno uživate u energičnim plesovima, u čemu bi vas duga haljina mogla sprečavati, razmislite baš kao i mladenka o haljini za poslije ponoći. Malu kratka haljina i manje vrtoglave potpetice sate poslije ponoći mogu pretvoriti u vrijeme odličnog provoda.

U posljednje vrijeme kume često odabiru haljinu u boji koja se kao osnova provlači kroz cijelo vjenčanje jer mladenka želi da svaki detalj bude savršen. U tom slučaju ne možete birati boju, ali možete birati model haljine. Haljina jednostavnog kroja može biti odličan izbor koji ćete prilagoditi svojoj osobnosti i stilu odabirom prikladnog nakita, torbicom i posebnim cipelama koje ćete nakon vjenčanja i u drugim prigodama nositi sa zadovoljstvom.

Često se kume i mame, vezano uz odabir odjeće za vjenčanje, pitaju je li u redu odjenuti crnu haljinu. Zašto ne, ipak je crna bila i ostala boja za svečane prilike. Upotpunite je efektnim komadom nakita, cipelama i šalom u boji i ne zaboravite da je mala crna haljina vječna inspiracija. I da nema svečanije klasike od haljine od crnog baršuna koja u kombinaciji s prekrasnim bakinim perlama uvijek ostavlja odličan dojam.

Kako god bilo, koju god haljinu na kraju odabrali, najvažnije je da na dan vjenčanja sa sobom ponesete osmijeh, sreću i zadovoljstvo što ste upravo vi svjedok ljubavi svoje prijateljice iz djetinjstva i njezina odabranika. Jer ljubav je ipak najljepša i važnija od svega.

Sve za vaše vjenčanje