Fotografija: SpinakerGraphics

U svom početku korzet je bio odjevni predmet koji se nosio ispod haljina, a kako nekada tako i danas korzet se odijeva tako da se bilo na prednjoj strani ili leđima zateže vezivanjem ili kopča gumbićima ili kukicama.

Korzete su izrađivali posebni majstori corsetieri od fleksibilnog materijala, uglavnom svile, pamuka i kože, koji su se fiksirali čvrstim dijelovima od drveta, čelika, riblje kosti, bjelokosti te kasnije plastike kao osnovom konstrukcije.

Taj odjevni predmet nosio se u različitim prigodama, kako od strane žena tako i muškaraca (!). U vrijeme kraljice Viktorije primjerice bila je moderna figura pješčanog sata, a tanji struk značio je i viši socijalni status.

Kroz povijest su i tijela doživjela svojevrsnu emancipaciju, oslobodila se raznih “okova”, ali korzet nije nestao. Dapače vrijeme ga je oblikovalo, prilagodilo i učinilo udobnijim.

Od klasične forme baroknih haljina korzet je preživio do 20. st, a 40-ih godina Dior ga na velika vrata uvodi u visoku modu. Ne možemo ne spomenuti i dizajnere koji su pokazali da je i dalje moderan, nosiv i vrlo izazovan dio garderobe – kao što su V. Westwood te J.-P. Gaultier i njegov nezaboravni šiljasti Madonnin korzet…

U potrazi za savršenom vjenčanicom sigurno ćete se susresti s korzetom. Upravo on će u kombinaciji s bogatom suknjom ženstveno prikriti nedostatke figure, a naglasiti dekolte. Imate li priliku, svakako makar i na minutu uskočite u vjenčanicu s korzetom. I nemojte se iznenaditi ako u ogledalu ugledate damu iz nekih prošlih vremena!

Sve za vaše vjenčanje