Rujan je čaroban mjesec za vjenčanja pa ne čudi da se i jedno povijesno vjenčanje dogodilo u rujnu. Bilo je to vjenčanje Jackie i Johna F. Kennedyja, 12. rujna 1953. Vjenčali su se u Newportu, Rhode Islandui tada je njihovo vjenčanje bilo proglašeno vjenčanjem godine a i danas čak 67 godina nakon vjenčanja vrijedi isto. Divna lokacija, okupljeni uzvanici, blagoslov pape, fotografije slavnog fotografa Arthura Borgesa samo su dio priče u kojoj posebno mjesto zauzima vjenčanica lijepe Jackie.

Jacqueline Bouvier Kennedy

A priča govori da je mladenkina majka angažirala krojačicu Ann Lowe da dizajnira i izradi čarobnu vjenčanicu. Lowe je u to vrijeme bila vrlo cijenjena modna dizajnerica i stilistica, kreirala je za elitne klijente poput Rockfellera, Roosevelta i članice obitelji Auchincloss, mladenkinu obitelj. Uz priču o ovoj vjenčanici ali i haljinama za djeveruše naručene kod Ann lowe vezana je i pričao tome kako su samo deset dana prije vjenčanja haljine spremne za vjenčanje nastradale u puknuću vodovodne cijevi u studiju u New Yorku, ali na sreću sve su haljine na vrijeme izrađene nanovo.

Ljepota vjenčanice Jackie Kennedy je u klasičnom svevremenskom izgledu, nježnoj bež boji te detaljima – liniji vrata, cvjetnim motivima na suknji, savršeno usklađenom s raskošnim velom, rukavicama te bisernim perlama, nakitu bez kojeg vjenčanja tog vremena nisu mogla biti zamišljena. Zanimljiva je i činjenica da mladenka i nije bila baš oduševljena haljinom jer njezina je želja bila nositi jednostavnu usku vjenčanicu. Ali prihvatila je zahtjev oca J.F. Kennedyja da haljina mora biti raskošna i u skladu s prigodom.

I tako je nastala vjenčanica koja i danas ostavlja bez daha.

Jackie Bouvier Kennedy i John F. Kennedy

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Profimedia

Sve za vaše vjenčanje