U životu muškarca dođe trenutak u kojem odlučuje da želi provesti život sa svojom voljenom. Ali koliko ta odluka usrećuje, pomalo i plaši jer pronaći način kako i kada zaprositi voljenu te ponajviše kakav prsten odabrati – nije lako!

Nakit obično i nije prvi na listi muških preokupacija, ali pitanje koje se tih dana nameće svakako je kako odabrati pravi zaručnički prsten. Evo kako!

– dosjetljivost je najbolji saveznik. Diskretno osluškivanje komentara usputnog izloga ili nekog prstena u časopisu može biti od velike pomoći.

– važno je i vaše međusobno dobro poznavanje, ne zaboravite uključiti intuiciju, a kako su zaruke ipak rijetko sasvim neočekivane, razgovarajte s njezinom najboljom prijateljicom, a i zajedničko biranje može biti “spasonosno rješenje”. Zbroj osjećaja, nade i želje te trud uložen u odabir bit će najbolja garancija da će joj prsten biti idealan.

A prsten nad prstenima je dijamantni prsten. On je često prvi izbor i kraj drugih mogućnosti. Dijamant svojim karakteristikama najbolje govori o vrijednosti trenutka. Jedinstven je kao osoba kojoj je namijenjen, a vječan kao ljubav.

Može se reći da je savršen zaručnički prsten uspješan spoj iznimnog dijamanta i prstena koji ga prihvaća. To znači odabrati i odgovarajući dragi kamen i odgovarajući dizajn prstena.
Pri izboru dijamanta treba imati na umu njegove osnovne karakteristike i s njima se (ako već niste) upoznati. Zbog toga je najlakše krenuti od prve stepenice, a to je definiranje financijskog okvira unutar kojeg se prsten bira. Jer, osim dragog kamena, važan je i oblik prstena.

Na određeni način je izbor dragog kamena više osobni izbor onog koji bira, dok oblik prstena maksimalno pokušava pratiti osobnost i estetske preferencije zaručnice.
Dobar početak je, prije konačne odluke i mogućeg nedostatka vremena, istražiti mogućnosti koje su dostupne kod zlatara. Kroz razgovor i stručne savjete neke od ideja o idealnom zaručničkom prstenu će se možda sagledati iz drugoga kuta, neke učvrstiti, a možda se pojave i neke nove. Uz to, često je potrebna prethodna priprema kako bi se što preciznije utvrdila mjera prstena, o čemu također treba voditi računa.

Nakon što su osnovne smjernice određene, može se posvetiti i obliku samog prstena. Svakako tu ćemo naići na “klasične” zaručničke prstene koje krasi istaknuto ležište od najčešće četiri ili šest tzv. krapni. Minimalistički, suvremeno dizajnirani prsteni često će za dijamant biti idealan okvir, no isto tako to mogu biti i “vintage” forme.
Bez obzira na stilsku odrednicu kojoj prsten pripada, kada ga odabiremo s pažnjom, izrazit će ono duboko značenje u našem životu, ono koje samo dijelom izgovaramo riječima.
Vjenčane prstene biramo po sličnom “ključu”, no taj ključić sada već držimo udvoje.

www.zlatarnakoci.hr

Sve za vaše vjenčanje