Fotografija: SpinakerGraphics

Povijest ukazuje na to da su gumbi za manžete postali popularni još u srednjem vijeku. Tadašnja modna kretanja muške mode stavila su naglasak na rukave košulja i kaputa te posebno na krajeve rukava – manžete, koje su bivale dodatno ukrašene posebno izrađivanim gumbima. Zapisi upućuju na to da je londonska modna kuća Gazette 1684. godine na tržište izbacila gumbe za manžete ukrašene dijamantima, čime je pokrenuta prava lavina. Prolazili su dekada za dekadom, stoljeće za stoljećem, a gumbi za manžete su bili i ostali zadivljujući modni detalj koji prepoznaju i nose oni s puno stila. Nose ga i muškarci i žene, a zanimljivo je da je mala površina tog modnog detalja postala mjesto na kojem se bez riječi govori o stilu, modnom ukusu, mjesto je to za neke simpatične poruke.

U čemu je posebnost gumba za manžete?
Njihova je funkcija, jednako kao i klasičnom gumbu, spojiti dva kraja ruba rukava, manžete. Ali za takav modni detalj potrebna je i košulja koja je dizajnirana tako da njezini rukavi imaju rupice predviđene za takve gumbe, tj. manžete imaju dvije rupice koje se spajaju nekim od tipova gumba za manžete. Takve košulje mogu imati i dvostruke manžete koje se presavijaju i potom kopčaju ovakvim dodatkom. Danas su poznati oni najraniji tipovi gdje su dva potpuno jednaka ovalna, okrugla oblika međusobno spojena kratkim lančićem ili svilenom trakom, pri čemu je onaj vidljiviji mogao biti i nešto veći od onog drugoga. Danas su popularniji jednostruki gumbi za manžete koji s jedne strane imaju ukrasni dio, gumb, a s druge strane kopčicu, preklopni mehanizam.
Od trenutka kada su smišljeni gumbi za manžete nisu imali samo praktičnu ulogu. Oni su od samog početka vrlo važan modni detalj koji je u svakom povijesnom razdoblju upućivao na to da onaj ili ona koji ga nose pridaju dodatnu pažnju svome izgledu i modnom izričaju. Danas kada više nisu toliko često prisutni, posebno u dnevnoj muškoj modi, ipak su zadržali svoje tiho, prešutno pravo na određene prigode. A to je svaka svečanija prigoda, posebno vjenčanje. Jer detalji u vašem izgledu na dan vjenčanja zasigurno će biti pažljivo odabrani. Vrhunsko odijelo, pripadajuća košulja, kravata, marama ili leptir-mašna zahtijevaju minimalne detalje, ali detalje sa stilom. Upravo takav detalj su gumbi za manžete koji mogu biti dio vašeg obiteljskog nasljeđa s oca na sina, dio muškog ponosa koji se vadi samo u ovako važnim prilikama.

Potražite ih
U vrhunskim salonima muške mode, kao i u zlatarskim radnjama uvijek se u ponudi nalaze i gumbi za manžete koje možete isprobati i uskladiti s odabranim odijelom, košuljom i možda ste upravo vi osoba koja će započeti stvaranje tradicije muške škrinjice s vrijednim i dragim vam predmetima. Preporuka je da gumbi za manžete budu kvalitetni, izrađeni od vrhunskih materijala, dorađeni detaljem koji neće biti prenapadan. Detalj može biti i vaš monogram, vrijedan kamen u boji koja je usklađena s bojom vjenčanja, ali pazite da ne pretjerate. Gumbi za manžete poželjan su detalj i u svakodnevnoj modi jer, osim uz odijela i smokinge, idu i u casual varijantama. Preporuka je da kada se odlučite za gumbe za manžete pripazite da se, na primjer, zlatni gumbi ne tuku sa srebrnim okvirom vašeg sata i suprotno.

Jednako tako, malo humora za kraj, nikada nemojte – poput Georgea iz popularne serije «Seinfeld» – maknuti postojeće gumbe i probušiti rupe kako biste mogli staviti gumbe za manžete. Možda je najbolje da prišapnete želju svojoj dragoj jer tada nema sumnje da će izbor košulje, ali i gumba za manžete biti odličan.

Sve za vaše vjenčanje