Japanke ili manolice. Vjerojatno niste znali da se izum prve cipele s petom pripisuje Leonardu da Vinciju i da su sve do 18. stoljeća visoke pete bile vrlo popularne. Jedno je vrijeme viša peta čak označavala viši status u društvu, i to sve do Francuske revolucije, kada je postalo neprimjereno nositi vrtoglavo visoke potpetice. No, to se vrijeme, srećom, nije dugo održalo pa se u 19. stoljeću visoke potpetice vraćaju u modu te su se kroz razne oblike i veličine zadržale sve do danas. Istina, ponekad se zanemarivalo ono što bi trebalo biti glavno kod cipela, a to je prije svega njihova udobnost. Zato odaberite cipele u kojima ćete nesputano uživati u svom savršenom danu, a potpetice neka budu visine na koju ste navikli.
Pune potpetice mudar su izbor ako se ne osjećate dovoljno elegantno u ravnim cipelama. Želite nešto u čemu ćete se osjećati udobno tijekom cijelog dana, ili ako je vjenčanje u vrtu ili na neravnom terenu, želite otkloniti svaku mogućnost iskretanja noge ili propadanja peta u podlogu, pune potpetice pravi su odabir za vaš dan vjenčanja.
Cipele s niskim potpeticama, dakle do 5 cm, mogu izgledati vrlo lijepo ako su napravljene od nojeve kože, satena, čipke ili brokata. Njihova je glavna prednost udobnost i pristaju uz sve vrste vjenčanica.
Balerinke odgovaraju posebno višim i mladenkama koje su rastom nešto više od mladoženje. ”Na prvu” asociraju na simpatičnu Audrey Hepburn, a želite li i vi u njima do oltara, nastojte da vaša haljina bude dužine do koljena, jednostavna i bez suvišnih detalja. Neobično, ali i simpatično; u svakom slučaju odabir je to za nešto više i hrabrije mladenke koje žele manje glamurozno, ali ništa manje zabavno vjenčanje.
Japanke kao svadbena obuća? Može ako je vaše vjenčanje posve neformalno i svodi se na puku registraciju uz traperice ili obične bijele hlače. Što će na to reći vaši roditelji, razmislite sami. Svaki ekstremni odmak od uobičajenog nosi svoju ljepotu, pokazuje svojevrsni bunt ili želju za drugačijim, ali zato nosi i posljedice s kojim se morate suočiti i biti na njih posve spremni.
Sandale, natikače, tenisice – bijele, šarene, kožne, keper ili čipkaste – svakako spadaju u posve neobičnu modnu kombinaciju namijenjenu vjenčanju. No, nikad se ne zna jer i vi možda u posljednji tren zaželite biti posebna, drugačija, jednostavno ”otkvačena” mlada. Možda poželite vjenčanje na motoru, u prirodi, na plaži ili pijesku, pod vodom ili u zraku. I ma kako sve to izgledalo čudno, ne daj te se, jer to je vaš dan i neka bude onakav kako ste ga sami osmislili.
Štikla je priča za sebe koja nas odvodi na vjenčanje Katarine Medici daleke 1533. godine, kada je i ušla u žensku modu. Naime, mlada je za vjenčanje naručila par cipelica s potpeticama od poznatih majstora iz Firence, koji su i u ono doba bili na glasu. Kad je kraljevska nevjesta prošetala svoje nove cipele, odmah su postale hit među pripadnicama ljepšeg spola. Eto tako je počela pomama za štiklama koja traje i danas. Salonke ili sandale s vrtoglavim potpeticama od 10 i više centimetara s potpisom Manolo Blahnik, Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin, Badgley Mischka, Jimmy Choo doista su nenadmašan izbor za vjenčanje. Izaberite takve da im se svi dive, a da ih vaše noge ne osjete.
Stiletto cipela s tankim potpeticama od vrtoglavih 10-12 centimetara i sveprisutnim remenčićima nosila je posljednjih godina titulu najglamuroznije cipele. Sandale i cipele s ”ubojitim potpeticama” postolari su voljeli jer su zahtijevale česte zamjene, a doktori su upozoravali na nesiguran hod i mogućnost ozljeda. U proteklim sezonama gotovo da nije postojala mogućnost odabira. Možete ih nositi na dugu i kratku vjenčanicu ili na bijelo vjenčano odijelo ili kostim. Ona naprosto ide uz sve, pitanje je samo kako u brak zakoračiti sigurno i odvažno u tako visokim potpeticama? Čudno, ali tih nekoliko centimetara iznad zemlje čini veliku razliku koje se neke žene ne žele odreći, najmanje na dan svog vjenčanja. Sretno!

Sve za vaše vjenčanje