Držati govor na vjenčanju jedna je od najmanje dragih obaveza kako maldencima tako i kumovima i roditeljima jer kako u par rečenica na najbolji način izraziti osjećaje a prikriti uzbuđenje, biti iskren ali i zabavan? Otkrivamo kako! Držati govor na vjenčanju je velika čast, čin kojim se potvrđuje bliskost s mladencima, dugogodišnje prijateljstvo i povjerenje. I čini se da nikad anikome nije bilo svejdeno prpremiti se i održati taj toliko očekivani govor, jedan od važnijih trenutaka u čitavom vjenčanju, trenutak kojim se zahvaljuje ali i zabavlja okupljene. Bez obzira da li ste prirodno dobar govornik ili ste u izražavanju osjećate pomalo nespretno, najbolji savjet je pripremiti govor koji neće biti niti prekratak niti predug, onaj koji će nasmijati ali i koji će izazvati suze sretnice. U svemu tome nastojite biti prirodni, i ako je ikako moguće ne čitati već ispričati svoj govor.

Ispričajte priču

Priče su srce svakog govora. A da bi vaša priča bila ispričana završeno ne započinite govor opisujući mladenku ili mladenca kao odličnog prijatelja ili najbolju sestru na svijetu. Izrazite to kroz simpatičnu priču, zajedničku dogodovštinu, na jednostavan svima razumljiv način kojim ćete ukazati na veliko srce i veselu narav osobe o kojoj pričate. I ne zaboravite, vi niste i ne smijete biti centar govora.

Nasmijte prisutne

Govor nije komičarski nastup ali je odlična prilika za unijeti malo zabave među okupljene što se ne mora uvijek odnositi na neka davna vremena jer zasigurno ste i kroz vrijeme priprema vjenčanja doživjeli nezaboravne trenutke, poput onog kada ste prvi put čuli za pojam gole torte ili kada se mladoženja našao suočen s izborom boja vjenčanja…

Bez nepotrebnog

Govor ne bi trebao biti lista zahvala svima prisutnim. Roditelje i bliske prijatelje uvijek se može spomenuti ali oni su u drugom planu. Također govor ne bi trebao uključivati neostvarene želje i snove, trenutke koji nisu vrijedni spominjanja jer sve to lako odvede govor u neplaniranom smjeru.

Budite kratki

Profesionalci preporučaju da govor na vjenčanju traje od četiri do osam minuta. I dok se neki od vas zasigurno pitaju zašto tako dugo, otkrivamo da je to idealno vrijeme za dobar govor u koji su uključeni svi važni elementi, a bez da dosadite ili opet da ne zvučite hladno i nepripremljeno.

Priprema je pola uspjeha

Pripremiti dobar govor znači osmisliti što želite reći ali i uvježbati kako ćete to ispričati. Vježbajte govor u danima pred vjenčanje, i to naglas, što češće. Jer tako ćete se osjećati samopouzdanije kada stanete pred uzvanike. Pričajte glasno, razumljivo, kontrolirajući glas i emocije jer gvornik ocim što mora biti zanimljiv i zabava mora biti i jasan i glasan.

Neka bude za pamćenje

Osim riječi u svoj govor možete uključiti prezentaciju dražesnih fotografija, ali pripazite da te fotografije ne budu one koje će ikoga dovesti u neugodnu situaciju; glazbu, koja će biti odlična baza za sve vaše riječi, ali i malim nastupom pout plesne točke u kojoj može biti uklkjučeno više osoba i koja će biti poptuno iznenađenje na primjer od maldoženje mladenki. Jer ponekad riječi nisu dovoljne.

U slučaju da zapnete

Prirodno je da pred trenutak držanja govora osjećate tremu i zato prihvatite savjete profesionalaca te udahnite i krenite s osmjehom. Pogledajte u smjeru uzvanika, ostavrite kontakt očima i započnite s govorom polako. I nasmiješite se još jednom. Djeluje zarazno.

Pripazite na govor tijela

Često se dogodi da se govornika čuje ali ne vidi jer je prerano uzeo čašu zdravicu u ruke i dignuo je ispred glave, ne mašite rukama, ne držite papire s ispisanim govorom pred licem, ne budite ukočeni, ne smijte se svojim šalama… Budite prirodni, nasmiješite se.

Postoji i zabranjeno

Nikada, ali baš nikada ne spominjite bivše partnere, loše prve izlaske, trenitke nerazumijevanja… jer dok vama to može zvučati simpatično onu drugi stranu to može povrijediti. I pripazite da ne spominjete i trenutke koji su poznati samo vama i uskom krugu ljudi, poput ludih ljetovanja i mamurluka nakon momačke i djevojačke večeri. I da, šale na račun braka također nisu dobrodošle.

Za kraj – uživajte

Bez obzira da li ste mladenka, mladoženja, kum ili kuma koji drže govor, ne zaboravite da se nalazite pred ljudima koji vas vole. I da je ovo trenutak stvoren za uživanje. Zato, opustite se i recite to sa srcem.

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Profimedia / vjenčanja Chiara Ferragni i Fedez, 2018.

Sve za vaše vjenčanje