Svijet vjenčanja nije stovren za ograničenja i zabrane, svijet vjenčanja od uvijek postoji da bi slavio ljubav dvoje ljudi, dostojanstveno ali s veseljem, uz običaje i tradiciju, uz puno detalja koj su odraz osobnosti dvoje ljudi. Ali vjenčanja u doba korone natjerala su svijet vjenčanja na neka nova pravila. Pravila koja nisu prirodna ali koja su također potaknula veliki broj mladenaca diljem svijeta na pronalaženje načina kako se ipak vjenčati i kako to podijeliti s dragim ljudima koji ne mogu prisustvovati vjenčanju. Pa tako ovih dana sve češće govorimo o virtualnim vjenčanjima. Ako ste možda i vi jedan od parova koji razmišlja o ovom tipu vjenčanja, donosimo savjete koji će vam olakšati pripreme.

Dobra strana trenutnih okolnosti je što su vjenčanja u crkvama i kod matičara dozvoljena i to u obiteljskom krugu. Dobra strana je i to što je lijepo vrijeme koje će vam pružiti priliku za mini proslavu u vašem vrtu ili na obližnjem obiteljskom imanju. Na vama je da ipak isplanirate još neke važne detalje.

1. Provjerite na vrijeme sve službene informacije vezane uz datum vašeg vjenčanja. Provjerite s nadležnim službama sve okolnosti vezane uz epidemiološku zaštitu. Držite se propisa o razmaku među osobama, budite na vrijeme kako bi izbjegli moguću nervozu zbog nametnutih protokola.

2. Odaberite online platformu preko koje ćete prenositi svoje vjenčanje. Kako samu ceremoniju tako i trenutke mini proslave. Do sada ste zasigurno savladali korištenje istih, pa vjerujem da pojmovi poput Google Hangout, Facebook Live, Instagram Live i Zooma više vam i nisu strani. Ovidno što želite, da li želite uključiti i vaše uzvanike s druge strane ekrana, da li želite samo mogućnost gledanja – na vama je da odaberete.

3. Pozovite svoje uzvanike na vrijeme, i to slanjem pozivnice na e-mail ili pozivnice sa svim uputama kreirane u stilu vašeg vjenčanja. Sročite nekoliko riječi koje će uzvanici shvatiti i doživjeti kao poziv na vaše vjenčanje, ukoliko je potrebno pošaljite im upute kako se pridružiti, aktivirati pozivni link i sl.

4. Odaberit odjeću za vjenčanje po vašoj želji. Saloni vjenčanica su otvoreni, zasigurno nešto možete pronaći uz pravoremenu najavu i pridržavanje mjera, ali dovoljno je odabrati i neku svečaniju kombinaciju iz vašeg ormara. Osjećajte se svečano ali i svoje, u skladu s prigodom. Mali je savjet da izbjegavate pruge i motive koji na ekranu često stvaraju osjećaj titranja.

5. Frizura i make up sada su mogući u salonima za uljepšavanje ali je također važno da se naručite i pridržavate svih uputa. Ukoliko se ne želite izlagati odlasku u salon ili frizeraj uredite se sami. Najbolje poznajete sebe i svoj stil, možda uz pomoć mame ili sestre to može biti i više nego odlično. Jedanko vrijedi za dečke, pripremite se, budite uređene kose i brade, ovo je ipak svečana prigoda.

6. Uredite prostor u kojem planirate svoju mini proslavu. Naručite cvijeće, mini dekoracije, organizirajte prostor za sjedenje i obiteljsko druženje. Zašto ne organizirati i photo booth kutak? Naravno ne zaboravite na vjenčani stručak i cvjetni rever za mladoženju, to je i više od dekoracije.

7. Ne zaboravite na glazbu jer upravo dobro složena playlista pomaže u kreiranju divne atmosfere. Za pomoć možete zamoliti i neke od profesionalnih DJa a možda je moguće dogovoriti i onilne DJ koncert samo za vas.

8. Fotografije su te koje će pospremiti vaše trenutke za vječnost zato nemojte zaboraviti na mogućnost angažiranja fotografa (uz pridržavanja razmaka i svih potrebnih mjera), jer profesionalni fotografi za vjenčanja to ipak rade najbolje. Ukoliko vam ta opcija nije moguća, zamolite blisku osobu iz obiteljskog kruga da uzme fotoaparat ili dobar mobitel i zabilježi vaše vjenčanje.

9. Naručite tortu jer rezanje torte (koja može biti mini veličine) je više od zabave. To je najslađi zajednički “posao” mladog bračnog para, jer dijeljenje i uživanje u ukusnoj torti simbolizira slatku stranu braka. A torte su tako i tako must have svakog vjenčanja, bez obzira da li je ono malo, veliko, virtulano ili u bliskom kontaktu s vama dragim ljudima. Razrežite i nazdravite!

10.Uživajte! Jer to je vaše vjenčanje. Posebno upravo i zato jer ste se ipak odlučili na taj važan korak u životu dvoje ljudi usprkos svim poteškoćama i okolnostima za koje se nadamo da se nikada više neće ponoviti. Sretno!

 

 

TEKST Martina Rafaeli

FOTOGRAFIJE Unsplash / Profimedia

Sve za vaše vjenčanje