Fotografija: SpinakerGraphics

Koliko god da su sretni zbog dana svoga vjenčanja, gotovo da nema mladenaca koji se tijekom priprema ili na sam dan vjenčane ceremonije nisu suočili sa stresom. Zbog važnosti tog dana za njih i njihove obitelji, kao i zbog složenosti organizacije, gotovo je nezamislivo da se stres skroz izbjegne, a pogotovo kada mladenci do najsitnijih detalja teže perfekcionizmu. Nerijetko se dogodi da stres i nervoza potpuno unište osjećaj da je pred vama jedan od najljepših dana u životu! No, da taj dan uistinu i bude pravi dan iz snova, iznimno je važno dobro i na vrijeme početi organizaciju tako važnog događaja. Neovisno koliko uzvanika namjeravate pozvati na vjenčanje, obično je vremenski minimum za dobru organizaciju barem šest mjeseci prije vjenčanja. One najopsežnije i najvažnije pripreme treba obaviti odmah na početku, a potom svaki mjesec, tjedan i dan pomalo odrađivati ostale pripreme. Nije loše uvijek imati u rokovniku ili nekom podsjetniku popis svih poslova i obveza koje trebate obaviti te napraviti raspored kada i kako ih obaviti, što će uvelike smanjiti nepotreban stres. Odmah na početku vrlo je važno odrediti i koliko novca planirate potrošiti na svoje vjenčanje, kako ne bi bilo neočekivanih i neugodnih situacija. Partneri bi se odmah trebali dogovoriti i oko teme vjenčanja, lokacije, broja uzvanika, odabira glazbe, poklona za uzvanike, cateringa, rasporeda sjedenja…

Sastavljanje liste gostiju nije nimalo jednostavno, no kada okvirno odredite broj uzvanika, bit će vam lakše napraviti i popis uzvanika koje zaista želite imati na svom vjenčanju. No, organizaciji vjenčanja, osim pomoći i podrške partnera i obitelji, važno je imati i prijateljice koje će vam pomoći savjetima, idejama, sugestijama, ali koje će i sudjelovati u samim pripremama. Kada znate da su uz vas ljudi koji vam puno znače i spremni su vam pomoći, to uvelike smanjuje stres. No, ne treba ih ipak previše opteretiti poslom i obavezama i svakako je važno, bez obzira na to koliko su vam oni dobri prijatelji, znati im zahvaliti i nagraditi ih za njihovu pomoć i trud. Jer, prijatelji su potrebni u svim životnim situacijama pa ćete tako znati da i poslije možete računati na njih!

Nije nikakva novost da velika očekivanja općenito u životu, pa tako i kada je riječ o organiziranju vjenčanja, pridonose samo još većem stresu. Obično se kaže da ćete, bez obzira kakvo vjenčanje u konačnici ispadne, na kraju te priče ipak vi biti vjenčani. Zato neka vam nikakve sitnice i banalnosti ne pokvare sveukupnu radost samog čina vjenčanja. Zadnji tjedan odradite samo one obavezne formalnosti, a dan prije i na sam dan vjenčanja trebali biste biti potpuno opušteni. Zato tih dana činite samo ono što će vas oraspoložiti i usrećiti. Otiđite na posebne spa tretmane, s prijateljicama komentirajte zajedničke albume, gledajte omiljene filmove, ispijajte omiljene koktele i odlično se zabavite, priuštite si što više opuštajućih tretmana, prošećite prirodom ili odvedite psa u šetnju te si osigurajte dovoljno odmora i sna.

Ne zaboravite da je pred vama jedan od najljepših dana u životu!

Sve za vaše vjenčanje