Pažljivo osmišljen plan sjedenja trebao bi omogućiti svim gostima da se osjećaju ugodno, “zbrinuto”, da ne moraju na brzinu provjeravati tko gdje sjedi (i trčati do željene pozicije) te da maksimalno uživaju u svečanosti. A vama je to sjajna prilika da posebnim gostima pokažete da su zaista – posebni.

Mogućnosti oblika i rasporeda stolova
Spomenuli smo već oblik stolova: o tome hoće li biti okrugli, ovalni, kvadratični ili pravokutni te o veličini prostora ovisit će stupanj zbijenosti, tj. rasprostranjenosti. Stolovi smješteni preblizu jedan drugome neće omogućiti ugodan “osobni prostor”, a u onima raspoređenim preširoko gosti bi se mogli osjećati izolirano.
Okrugli stolovi za osam do deset osoba vrlo su česta, gotovo klasična opcija, iako će modernijim rješenjima skloniji parovi izabrati stolove u obliku kvadrata, također za osam osoba.
Pravokutni stolovi mogu se pokazati kao praktično rješenje jer se mogu slagati i jedan do drugoga te su prikladniji za manje formalne svadbe i posebno za vanjske lokacije.

Tko, gdje i s kim
Najprije odlučite gdje ćete sjediti vi jer su u središtu pozornosti – mladenci. Budući da ćete najvjerojatnije željeti dijeliti dojmove s članovima obitelji te im ukazati čast i zahvalnost, posjest ćete ih za stol za kojim sjedite i vi. Ako se radi o velikoj svadbi, najuže članove obitelji, kumove i bliske prijatelje možete smjestiti uz jedan dugačak stol ili ih rasporediti na nekoliko stolova smještenih blizu vas jedan uz drugi. U prvom, tradicionalnijem slučaju, sjeda se samo na jednoj strani, uza zid, tako da mladencima i ostalim gostima ostaje neometan pogled na cijelu dvoranu, a s druge strane, i oni su vidljivi i dostupni svima koji im žele čestitati i malo pročavrljati s njima.
Obiteljski stol može biti i okrugao, s mladencima okrenutim prema dvorani, okruženima počasnim gostima. Uz mladu sjedi kum, zatim njezina majka, pa suprugov otac, a uz mladoženju kuma, njegova majka i suprugin otac. Za tim će se stolom naći mjesta i za djedove i bake te sestre i braću mladenaca.
Ako roditeljima niste namijenili mjesto za svojim stolom, možete ih sve zajedno smjestiti za zaseban stol s ostalim članovima obitelji i/ili njihovim prijateljima. Taj stol neka bude veći i posebnije uređen od ostalih te najbliži uz stol mladenaca.
Želite li, za svoj stol možete smjestiti samo kumove (s pratnjom) te djeveruše. Pokušajte ih smjestiti po sistemu muško-žensko.

Kada ste definirali svoja i mjesta najbližih uzvanika, na red dolaze i ostali gosti. Budući da i vi samo želite da se svi dobro zabave, ovom planiranju posvetite dostojno vrijeme i pažnju. Za istim stolom okupite ljude koji se i inače druže ili znate da imaju iste teme za razgovor. Ako ima mnogo samaca, pomiješajte ih s parovima kako se ne bi osjećali izdvojenima.
Ako među uzvanicima ima djece koja ne moraju sjediti uz mamu, možete im organizirati “mali stol” koji će, umjesto cvjetnih dekoracija, krasiti igračke, slikovnice, jednokratni fotoaparati i slične stvarčice koje će ih zabaviti.

Budite kreativni
Ako se ne možete odlučiti uz koga ćete točno sjediti, ništa vas ne sprečava da se domislite i nekom originalnom rješenju, na primjer da svaki slijed jela dočekate za novim stolom! Tako ćete provesti podjednako vremena sa svim gostima, na svačije zadovoljstvo!

Putokazi
Svaki je stol potrebno obilježiti – brojkom, slovom ili nekom od asocijativnih riječi ako je riječ o tematskom vjenčanju, a na ulazu u dvoranu postavite mapu s popisom gostiju i nazivom stola. Usmjeravanje gostiju do njihovih mjesta jedan je od zadataka tradicionalno namijenjenih djeverušama, ako ste ih planirali uključiti u svadbu. U suprotnome, pripremite im karticu s oznakom stola i mjesta.
Neka goste na stolu dočekaju kartice s njihovim imenom i neka zabava počne.

Sve za vaše vjenčanje