Pozivamo vas u subotu, 12. svibnja od 10 do 13 sati na Europski trg kako bi zajedno proslavili Dan Europe i obilježili Europsku godinu kulturne baštine.

Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti.

Događaj, u kojemu tradicionalno sudjeluju zemlje članice EU, zajednički organizira Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Zagrebu i Uredom za informiranje EP-a u Zagrebu, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Posjetitelje će moći uživati u izvedbama vrlo slavne bugarske glazbene skupine Bigband iz Blagoevgrada, dječjeg zbora Klinci s Ribnjaka te mlade pjevačice Petre Antolić. A sve će začiniti folklorni ansambl Pirin, koji će predstaviti ljepote i čarolije bugarskog folklora.

U Tjednu Europe, od 7. – 13. svibnja 2018. besplatno prošećite i pogledajte blago u 6 zagrebačkih muzeja:

📌 Tehnički muzej Nikola Tesla – 8. do 13.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja)

📌 Museum of Contemporary Art, Zagreb – 8. do 11.5.

📌 MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts – 9. do 11.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost i Stalni postav MUO)

📌 Croatian Museum of Naïve Art – 7. do 13.5.

📌 Arheološki muzej u Zagrebu – AMZ – 8. do 13.5.

📌 Dražen Petrović Basketball Hall (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja) – 7. do 13.5.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, je prilikom proglašenja Europske godine kulturne baštine, izjavio: „Kulturna je baština u središtu europskog načina života. Ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Kulturna baština ne obuhvaća samo književnost, umjetnost i predmete, nego i obrte koje učimo, priče koje pričamo, hranu koju jedemo i filmove koje gledamo. Moramo cijeniti i čuvati svoju kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.”

Preporučujemo

Sve za vaše vjenčanje