Povodom izložbe Transparentna ljepota – staklo iz hrvatskih muzeja te ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Gordanom Drinković lansira novi suvenir znakovita naziva Pomak. Šampanjske čaše i svijećnjak-vaza Pomak, prema zamisli umjetnice Gordane Drinković, spoj su modernog hrvatskog dizajna i hrvatske kulturne baštine.
U kontekstu sadašnjeg trenutka Hrvatske, pomak je novi početak, kretanje u pozitivnom smjeru, duhovni i materijalni razvoj, nada i mogućnost, proces u kojem se zadržava identitet na kojem se gradi nova vrijednost. Povezanost i pripadnost vlastitim korijenima naglašava se znakovima identiteta kao što su paška čipka i glagoljica, naši predstavnici na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine. Izabrani znakovi dio su predmeta, pokazuju se samo u fragmentima, nalik na sjećanja. Govore i dokazuju svjesnost o pripadnosti.
Osnovni oblici šampanjske čaše i svijećnjaka-vaze su jednostavni, minimalni, suvremeni i funkcionalni. Odmak od tradicionalnog sadržan je u pomaku dijela čaše odnosno svijećnjak-vaze. Šampanjska čaša visine 290 mm i svijećnjak-vaza visine 300 mm, izrađeni su od kristalnog stakla vrhunske kakvoće puhanjem u drveni kalup ručnom proizvodnjom dok su fragmenti paške čipke i tekst glagoljice izrađeni tehnikom finog pjeskarenja i brušenja.
Na šampanjskoj čaši ispisan je stih dan[a]s dan jest veselija iz pjesme Rojstvo Marije Děvi koja se nalazi u Misalu po zakonu rimskoga dvora objavljenom na glagoljici 22. veljače 1483. Misal po zakonu rimskoga dvora hrvatski je prvotisak, najstarija i najljepša hrvatska inkunabula, tj. knjiga iz najranijega doba tiskarstva, objavljena prije 1500. godine.
Hrvati su glagoljično pismo uveli u tisak u samim početcima europskoga tiskarstva pa je to ujedno i prvi katolički misal u Europi koji nije otisnut latinicom ni latinskim jezikom. Kroz ovaj suvenir naglašavamo glagoljaštvo kao bitnu odrednicu hrvatskoga identiteta – glagoljicom pisani tekstovi nalaze se u temeljima hrvatske književnosti i hrvatskoga književnog jezika, a njome počinje i povijest hrvatske tiskane knjige.
Želja Muzeja za umjetnost i obrt te autorice Gordane Drinković i autorice teksta o glagoljici dr.sc. Marijane Horvat je da svatko tko dobije ovaj poklon sagleda Hrvatsku kao zemlju čija kulturna sadašnjost ima duboke korijene u njenoj značajnoj kulturnoj povijesti.

Sve za vaše vjenčanje