Priča o glavi crnca s turbanom seže 400 g. u prošlost, u doba Turaka. Prema legendi, nakon pobjede Hrvata nad nadmoćnom turskom vojskom na Grobniku bojno je polje ostalo puno turbana. Riječani su u spomen na pobjedu izradili nakit u obliku tamnoputog čovječuljka s bijelim turbanom te ga nazvali morčić.

Prema drugoj priči još u 3. st. prije Krista, u doba saracenskih provala na Jadran, naši su se krajevi upoznali s islamskim ratnicima Maurima (Morima) i po njima je nastala emajlirana glava crnca s turbanom kao simbolom islama. U doba stalne turske opasnosti ribari i jedinci sinovi nosili su morčića na jednom uhu jer se vjerovalo kako ima zaštitničke moći.

Ishodište za lik morčića je i Venecija koja je u 17. i 18. st. bila opsjednuta Orijentom pa su bogati patriciji imali crne sluge. Oni su inspirirali zlatare koji su počeli izrađivati ukrasne igle moretto. U isto vrijeme u Rijeci nastaje njihova skromnija varijanta koja postaje dijelom tradicionalnog riječkog pučkog nakita.

Od početaka pa do danas morčići se izrađuju tehnikom lijevanja te se nakon obrade emajliraju u nekoliko slojeva. Iako se danas izrađuje raznovrstan nakit poput privjesaka, broševa, ukrasnih igli i prstenja, ipak su naušnice najpopularnije i najizrađivaniji ukrasni predmeti s likom morčića.

Vjeruje se da morčići donose sreću onima kojima se darivaju pa su idealan poklon za poseban dan kao što je vjenčanje, ne samo mladenkama, nego i njihovim majkama, sestrama, kumama, djeverušama…

Sve za vaše vjenčanje