Na broju 4 smještena je obiteljska kuća Joze Kljakovića građena prema nacrtima arhitekta Stjepana Planića, od 1928. do 1930. godine. Kuća je okružena vrtom koji nije osobito prostran, ali daje ugođaj onodobnog hortikulturnog planiranja, zasađen biljem tipičnim za ovo podneblje. Ispred istočne strane kuće nalazi se mali predvrt s ulaznim stepeništem, u kom je smještena elegantna i oblikom fragilna skulptura Frulaš, Frana Kršinića.

Darovnim ugovorom iz 1968. godine Jozo Kljaković je kuću i čitav inventar darovao gradu Zagrebu pa se u njoj i danas nalazi Memorijalna zbirka “Jozo Kljaković” s ukupno 342 komada različitih predmeta: umjetnina (ulja na platnu, crteži i skulpture), namještaja, knjiga i dokumentacije.

Živeći preko dva desetljeća u emigraciji Jozo Kljaković čeznuo je za svojim krajem, što se najbolje očituje u mnogobrojnim slikarskim temama koje se dotiču rodnog zavičaja. Zbirka posjeduje i 51 crtež umjetnika, koji su većim dijelom sakralne tematike. Pretežito su to skice za freske, te raznovrsni krokiji za crkvene ili pak svjetovne teme.

Zbirka također čuva i osobnu biblioteku umjetnika, koja osim zanimljivih naslova posjeduje i one koje imaju raznovrsne zabilješke samog autora, donesenih bilo u pisanom ili pak risačkom načinu. Umjetnik se volio poigravati bjelinom margine te spontano bilježiti neke svoje likovne zamisli. Također određeni broj knjiga ima posvete zanimljivih osoba iz svijeta umjetnosti i kulture: Ivana Meštrovića, Tome Rosandića, Marina Tartaglie, Cvite Fiskovića, Zlatka Tomičića i drugih, kao i nekih inozemnih likovnih umjetnika.

Posebna zanimljivost ove biblioteke je i knjiga/monografija “Dante Gabriele Rosetti”, čiju je naslovnicu u duhu art deco-a vrlo uspješno riješio Kljaković, što je zasigurno još jedan od razloga da svakako posjetite ovo prekrasno i romantično mjesto.

Sve za vaše vjenčanje