Od samoga rođenja život nudi prigode za slavlje. A od davnina se slavilo poklanjanjem i konzumiranjem slatkih okusa. Tako su nastali i konfeti. Maleni bombon čiji je sadržaj odjeven u šećerni ogrtač svojevrsna je klasika, posebice konfet koji u sredini ima badem.

Konfeti su u sličnoj formi izrađivani još u vrijeme staroga Rima kada su bili punjeni medom. I dok su dotad poklanjali i konzumirali u vrlo svečanim prilikama kao što su vjenčanja i krunidbe, u renesansi se serviraju i u sklopu tadašnjih menija. U 15. stoljeću kreće i prva proizvodnja u samostanu Santa Chiara, nakon čega se otvaraju brojne obiteljske manufakture po čitavoj Italiji, domovini ove delicije.

Zanimljivo je da konfeti i dan danas nastaju kao i prije više stoljeća. Proces zaodijevanja badema šećernom caklinom traje nekoliko dana. Bademi se prvo ljušte, umaču u čisti tekući šećer i potom suše do sutradan, kada slijedi novi sloj šećera i tako do savršenstva!

Nema slađeg poklona vašim uzvanicima na vjenčanju i obiteljskim svečanostima od konfeta. Da li ćete ih upakirati u kutijice, ukrasne vrećice ili ih poslužiti u zdjelama i čašama, ovisi o vama. Slavite uživajući u savršenstvu okusa, bilo da darujete, bilo da primate dar.